Published On: Pon, stu 10th, 2014

Čavić: Ozbiljno radimo na formiranju vlasti na nivou BiH i u RS-u

Predsjednik Narodnog demokratskog saveza (NDP) Dragan Čavić uvjeren je da će Savez za promjene biti dio vlasti i na nivou BiH i RS-a te demantira tvrdnje drugog bloka u RS-u, okupljenog oko SNSD-a, da imaju skupštinsku većinu u RS-u od 45 poslanika.

Čavić je u izjavi za BN televiziju, uoči sastanka novoizabranih poslanika Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS-a i u parlamentu BiH, rekao da je taj sastanak sazvan s ciljem utvrđivanja osnovnih politika djelovanja u narednom razdoblju.

”Imamo ambicije da formiramo izvršnu vlast na nivou BiH i u RS-u i sigurni smo da možemo osigurati kapacitet za to”, rekao je Čavić i naveo da će nazočnost svih poslanika Saveza za promjene potvrditi da taj savez nije okrnjen.

”To će biti najbolji demanti svih spekulacija da su, navodno, neki poslanici iz ovog bloka podržali SNSD-a i njihove partnere”, rekao je Čavić i dodao da je na sastanku u Bijeljini prisutno 36 poslanika, koji su dobili mandat u parlamentu RS-a u okviru Saveza za promjene.

Kazao je da upravo to i matematički demantira tvrdnje Milorada Dodika da imaju skupštinsku većinu od 45 poslanika, bez parlamentaraca iz Koalicije ‘Domovina’, a koji se, kaže, u ovom trenutku još nisu opredijelili na koju će stranu kada je u pitanju nova vlast u RS-u.

Potvrdio je da će se danas odrediti prema namjeri da se prave ozbiljne društvene promjene, što je i politika Saveza promovirana u predizbornoj kampanji te će u tom smislu uložiti maksimalne napore da formiraju vlast kako bi te političke ciljeve mogli i realizirati.

”Ozbiljno radimo na formiranju vlasti i na nivou BiH i RS-a i imamo dosta napretka po oba pitanja i vrijeme će najbolje demantirati sve one koji govore neistine. Danas nema većinu blok oko SNSD-a, to je činjenica i to će potvrditi današnji skup sa svim poslanicima Saveza za promjene”, rekao je predsjednik NDP-a i ponovio da intenzivno vode razgovore na svim stranama kako bi realizirali zacrtane ciljeve.

Potvrdio je da večeras predstavnici Saveza za promjene imaju sastanak s članovima SDA i Demokratskom frontom te smatra da postoje dobre šanse da se formira vlast na nivou BiH, odnosno da će Savez za promjene biti dio vlasti i činit će većinu u parlamentu BiH i biti dio Vijeća ministara BiH.

Fena

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare