Published On: Sri, stu 26th, 2014

Čavić: Moguće je da Čović i Dodik blokiraju izbor novog Vijeća ministara BiH

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić vjeruje u pozitivan ishod pospisanog sporazuma stranaka Saveza za promjene sa SDA i DF-om i ne misli da će to promijeniti novonastala situacija u RS, u kojoj je na prvoj skupštinskom zasjedanju manifestirana parlamentarna većina oko SNSD-a.

Navodi da će to, ipak, na neki način stvoriti određeni osnov lideru HDZ-a Draganu Čoviću da pokuša vršiti pritisak na ostale političke partnere pri formiranju vlasti na razini BiH.

Podsjetivši da je Čović pokazivao najveći interes za formiranje vlasti u RS, jer to koristi kao novu osnovu za formiranje bh.vlasti, Čavić je rekao da stranke Saveza za promjene imaju sporazum s SDA i DF-om, a da je znak pitanja hoće li sada Čović uspjeti involvirati i Dodikova u vlast na državnoj razini.

– Ako se ne realizira taj plan, onda Čović ima jedini mehanizam da opstruita rad Parlamenta BiH kroz svoja tri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a i isti takav mehanizam bi mogao imati i Dodik, ali trećinu za funkcioniranje predstavljaju i dva delegata tako da oni mogu praviti opstrukcije samo s utjecanjem na kvorum – rekao je Čavić na press-konferenciji.

On je naveo da ima dojam da bi se, nakon uspostave novih organa vlasti u entitetima, moglo dogoditi i opstruiranje formiranja vlasti na razini BiH, jer i HDZ i SNSD sada imaju ministre u Vijeću ministara BiH.

– U tehničkom smislu Vijeće ministara može trajati koliko hoćete, odnosno sve dok se ne izaberi novo. Takvu situaciju smo imali u nekoliko navrata i zbog toga je ovakvo insistiranje Dragana Čovića da se formira vlast od nižeg ka višoj razini – naveo je predsjednik NDP-a i dodao da je to jedna od mogućnosti, koja može biti i hipotetička, ali i realna./Fena/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare