Published On: Uto, stu 11th, 2014

ČAVIĆ: Dodik je Čoviću obećao Treći entitet i povratak Posavine!

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da Milorad Dodik čitavim nizom neistina pokušava diskvalificirati Savez za promjene, nakon što su potpisali sporazum sa SDA i DF te optužio Dodika da mu je SDA prihvatljiva samo kada za njega glasa, što je bio slučaj proteklih godina.

Demantirajući brojne neistine koje su se jučer mogle čuti od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i drugih članova te stranke, a koji su o tom sporazumu davali netočne informacije, Čavić je odbacio tvrdnje Dodika da je sastavni dio tog sporazuma promjena Ustava u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH u parlamentu, kao i navodno pristajanje na formiranje dvaju novih ministarstva u Vijeću ministara BiH.

Pregovori sa SDA

Predsjednik NDP-a je još jednom naglasio da je osnova za dokument koji je potpisan u Sarajevu Daytonski sporazum, te da bi Dodik trebao znati da je to obaveza i članica potpisnica tog sporazuma.

Dodika je dementirao u brojnim drugim tvrdnjama koje je iznio nakon što je Savez za promjene potpisao sporazum sa SDA i DF-om, te naglasio da “ne može vjerovati da se predsjednik SNSD-a upušta u kvalifikacije da taj dokument predstavlja rušenje RS-a“.

”Samo tri dana prije nas sastanak sa SDA je imao vrh SNSD-a. Po završetku razgovora Dodik je javno rekao “da su vrlo srodni i slični politički principi i programi u razmišljanju o konstituiranju vlasti i djelovanju u narednom razdoblju“.

Onog trenutka kada je vidio da SNSD neće biti u Vijeću ministara BiH pokrenuo je lavinu razno-raznih napada na Savez za promjene koje nemaju nikakvog uporišta”,. naglasio je Čavić na press-konferenciji u Banjoj Luci.

Predsjednik NDP-a je na press-konferenciji podsjetio da je Dodik 2006. godine došao na vlast zahvaljujući glasovima SDA i Stranke za BiH, te da im tada nije smetala SDA, kao i da su u vladi koju je vodio Milorad Dodik na ministarskim mjestima bili predstavnici tih dviju stranaka.

Također, postavio je pitanje zašto javnost ne zna što je dio sporazuma koji je Dodik dogovorio s HDZ-om Dragana Čovića te upitao da li je dio tih dogovora i treći entitet s dijelom RS-a u Posavini.

Ponovio je da nitko od stranaka potpisnica sporazuma ne želi istisnuti iz vlasti HDZBiH niti je iskazao afinitet prema funkcijama koje pripadaju legitimnim predstavnicima Hrvata, ali ne očekuju ni da ta stranka određuje tko je legitimni predstavnik srpskog naroda, budući da Savez za promjene i SNSD imaju jednak broj zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Ured sprskog člana predsjedništva u RS-u

Čavić je na press-konferenciji rekao da će po Dodikovoj odluci ured srpskog člana Predsjedništva BiH u Banjoj Luci biti u staroj zgradi Vlade RS-a, i to na sedmom katu tog objekta.

”Dodik time neće poniziti Mladena Ivanića, već ponižava RS. Mladen Ivanić u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH treba razgovarati s partnerima iz diplomatskog kora, koji će i u Banju Luku dolaziti da pregovaraju o pitanjima koja se tiču uloge srpske politike u funkcioniranju BiH”, rekao je on.

Kao bivši predsjednik i potpredsjednik RS-a Čavić je dodao da je ”jadno to što radi Dodik“.

Međutim, dodao je, to ne iznenađuje od čovjeka koji je i njega, iako je po ranijoj funkciji trebao biti član Senata RS-a, izbacio iz tog savjetodavnog tijela, potpuno nezakonito.

Podsjetio je i da je Dodik svojevremeno zabranio i tadašnjem predsjendiku RS-a Nikoli Poplašenu ulazak u prostorije, nakon smjene, kao i Mirku Šaroviću.

”Dodik mora znati da na političkoj sceni ima aktera koji su tu jednako dugo kao i on i mogu da otkriju njegovo pravo lice. Ali, i ne moramo da se trudimo, jer on sam to radi, na način da ponižava institucije, ponižavajući izabrane predstavnike srpskog naroda, kao što je to uradio Mladenu Ivaniću”, rekao je Čavić i dodao da je Dodik time uvrijedio i sve one koji su glasovali za srpskog člana Predsjedištva BiH.

Informacije, koje su objavili određeni mediji, da je Dodik zabranio da Mladen Ivanić ima na raspolaganju urede u Palati RS-a, koje je koristio Nebojša Radmanović za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu BiH, danas je komentirao i glavni tajnik PDP-a Igor Crnadak.

”Dobili smo te informacije s više izvora i po svemu sudeći su točne”, rekao je Crandak ističući da se radi o nepoštivanju institucija naroda RS-a, kao i institucije srpskog člana Predsjedništva BiH.

”Radi se o privatizaciji institucija u RS-u od Milorada Dodika i njegove stranke”, rekao je Crnadak ističući da to dokazuje i ”nedostatak elementarne pristojnosti i kulture kod predsjednika RS-a“.

Nažalost, to je, kako je istaknuao, jedna ružna slika koja iz Banje Luke odlazi u svijet.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare