Published On: Uto, srp 13th, 2021

Čavara zatražio od Vlade FBiH da imenuje ravnatelja FUP-a, te upozorio da će u suprotnom snositi odgovornost za kršenje zakona

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je Vladu FBiH da imenuje direktora Federalne uprave policije u skladu s dostavljenom listom od Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH.

“Poštovani, nakon što ste na 273. redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 8. srpnja 2021. godine, odlučili ne imenovati direktora Federalne uprave policije, dužnost mi je pozvati Vas da rad Vlade FBiH vratite u okvire Ustava i zakona Federacije BiH.

Podsjećam Vas da ste u skladu s članom 55. stavak 2. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, bili dužni izvršiti imenovanje direktora Federalne uprave policije u roku od 30 dana od dana prijema Liste kandidata koju je sačinio i dana 16. travnja 2019. godine, putem Ministarstva dostavio Neovisni odbor Parlamenta FBiH, stoji u dopisu predsjednika FBiH Federalnoj vladi.

-Vlada FBiH, stoji dalje u dopisu predsjednika FBiH, nakon dvije godine i skoro tri mjeseca donosi Zaključak broj: 1132/2021. kojim se navodi da niti jedan kandidat s Liste kandidata koji ispunjavaju sve uvjete Javnog natječaja nije dobio podršku Vlade Federacije, te da nije imenovan direktor Federalne uprave policije. Zaključkom se također daje preporuka Neovisnom odboru Parlamenta FBiH da poništi provedeni Javni natječaj i ubrza proceduru ponavljanja natječaja.

Donoseći prethodno navedeni Zaključak, Vlada FBiH postavlja se iznad zakona, uz to navodeći i Neovisni odbor da također postupi suprotno odredbama zakona i raspiše ponovni Javni natječaj.

Član 55. stavak 1. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH glasi: ‘Vlada Federacije imenuje ravnatelja policije na temelju liste iz članka 53. stavak 1. odnosno stavak 3. ovog Zakona, koju je utvrdio Neovisni odbor.’ Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH definirano je da se samo u slučaju nemogućnosti sačinjavanja Liste kandidata od najmanje tri kandidata koji ispunjavaju uvjete natječaja, Javni natječaj ponavlja.

Aktom broj 01-02-2-233/19 od 14. lipnja 2019. godine, ukazao sam Vam i na nezakonito postavljenje zamjenika direktora Federalne uprave policije za vršitelja dužnosti direktora Federalne uprave policije, iz razloga što je isto suprotno odredbama članka 41. stavak 3. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, kojim je definirano da ravnatelj policije i federalni ministar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Vlada FBiH ništa nije poduzela da bi se postavljenje vratilo u okvire zakona, tako da još uvijek imamo situaciju da su federalni ministar unutarnjih poslova i vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije iz istog konstitutivnog naroda.

Obzirom da ste obvezni poštivati Ustavom i zakonima FBiH definirane mjerodavnosti, među kojima je prva provođenje politike i izvršavanje zakona federalne vlasti, to od Vas tražim da izvršite imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije sukladno dostavljenoj Listi od strane Neovisnog odbora Parlamenta FBiH. U suprotnom, snosite odgovornost za kršenje zakona i uništavanje povjerenja spram institucija Federacije BiH”, stoji u dopisu, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x