Published On: Pet, stu 24th, 2017

ČAVARA ZA HMS: Izetbegović daje morbidne izjave da bi popravio poljuljani rejting

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervju za Hrvatski Medijski Servis govorio je o tome hoće li prihvatiti ostavke ministara SBB-a, čije je podnošenje najavio lider SBB-a Fahrudin Radončić, izmjenama Izbornog zakona koje su predložili SDA, te SDP i DF, komentirao Izetbegovićevo prizivanje rata, te iznio očekivanja od presude Haškoj šestorci.  

Čavara je na početku razgovora potvrdio kako stabilne parlamentarne većine u Parlamentu Federaciji BiH nema, što se moglo vidjeti i na ovotjednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, a vdljivo je odavno i iz istupa lidera vladajućih stranaka.

Razgovarao: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

HMS: Najavljujući izlazak iz vladajuće koalicije predsjednik SBB Fahrudin Radončić  kazao je kako će četvorica ministara SBB-a u Vladi F BiH u narednih mjesec dana podnijeti ostavke vama kao predsjedniku F BiH. Hoćete li prihvatiti njihove ostavke i pod kojim uvjetima?

ČAVARA: Da. Slična situacija je bila sa strankom DF. Tada sam procjenjivao što je najbolje uraditi u interesu F BiH i kako bi se očuvao rad institucija. Mislim da nije zahvalno govoriti unaprijed ako nešto bude bit će ovako ili onako. Nadam se da će i SBB prvenstveno voditi računa o funkcioniranju Federacije i interesima svih stanovnika i na temelju te procjene povlačiti političke poteze.

HMS: Je li, po vašoj ocjeni sada, 10 mjeseci pred izbore, realna rekonstrukcija federalne izvršne vlasti, ili ćemo do izbora imati manjinsku vladu HDZ-a i SDA?

ČAVARA: Mislim da nije realna rekonstrukcija s obzirom da velikog izbora stranaka nema i teoretski je to SDP i DF, a javnosti je poznato koliko je to moguće.

HMS: Lider SDA Bakir Izetbegović ovih je dana izjavio kako je Radončić „izdajica koji će ministarske pozicije u Vladi FHiH prepustiti, kako je rekao na milost i nemilost HDZ-u“. Kako ocjenjujete tu njegovu izjavu?

ČAVARA: Kao grčevitu borbu za popravak poljuljanog političkog rejtinga i nažalost sve teže riječi i kvalifikacije se koriste u te svrhe. Pogotovo ova izjava je potpuno neutemeljena uostalom kao i mnoge druge. Nažalost takve izjave dodatno destabiliziraju političke odnose i smanjuju mogućnost suradnje.

HMS: Oštre reakcije izazvala je i Izetbegovićeva izjava u Mostaru, kako se ovaj grad „branio i obranio od dva agresora“, koji su ga „htijeli podjeliti“ kako su „Hrvati polomili zube na 4. Korpusu Armije RBiH u ratu, a „polomit će i na nama u miru“. Na tom je skupu Izetbegović zaprijetio ratom ukoliko ih se „bude izazivalo“. Čemu ovakva retorika? Jeste li razočarani njegovim postupcima i je li vaša stranka HDZ BiH, općenito razočarana u SDA?

ČAVARA: Već sam rekao, ovakve izjave su apsolutno neprihvatljive jer imaju za cilj narušavanje odnosa i dodatnu destabilizaciju stanja izazivanjem sličnih reakcija i kontinuiranog zaoštravanja odnosa. Ratne rane u BiH su još svježe i bolne, previše je mrtvih, ranjenih, prognanih,  nastradalih, osjećaja nepravde i prizivati nove ratove je morbidno. Vjerujem da je ta retorika od apsolutne većine stanovnika BiH prepoznata i da između ponude da ponovo ratuju ili da idu putem euroatlanskih integracija i napretka nemaju dileme.

HMS: Osim što se prema Hrvatima u BiH odnosi neprijateljski, takav odnos SDA, ali i tzv. bošnjačke ljevičarske stranke DF i SDP, pokazuje i prema Hrvatskoj, optužbama za agresiju, ali i pokušajima opstrukcije izgradnje Pelješkog mosta. Je li na takav način moguće stabilizirati hrvatsko-bošnjačke odnose u F BiH i napredovati na euroatlanskom putu, zna li se da taj put ide preko Hrvatske, koja je članica i EU i NATO-a?

ČAVARA: Interesantno je kako se Hrvate i Hrvatsku stalno želi predstaviti kao neprijatelje BiH i od tih neprijatelja će je oni obraniti. Pri tome se zaboravlja mnoštvo dokaza da su Hrvati u BiH i Hrvatska najviše doprinijeli  da referendum o neovisnosti BiH uspije, da se obrani BiH i postigne mir i na kraju da se BiH očuva kao država. Zaboravi se koliko je izbjeglica iz BiH našlo sigurno utočište u RH i koliko je važno imati susjeda koji podupire europski i NATO put BIH.

HMS: SDA je, prošlog tjedna, u Parlament BiH uputila prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje se odnose na popunjavanje Federalnog doma naroda i izborna pravila za Mostar. Jesu li ti prijedlozi u skladu s presudama Ustavnog suda BiH?

ČAVARA: Nevjerojatno koliko besramno se pokušava obmanuti javnost da je veće pravne snage Ustav F BiH od Ustava BiH i da se Izbornim zakonom F BiH mogu regulirati izbori suprotno Izbornom zakonu BiH. Pa čak  predlažu izmjenu Ustava F BiH od strane 9 izaslanika Bošnjaka u dijelu Ustava koji regulira popunu klubova naroda u Domu naroda na način da se iz svakog kantona bira najmanje jedan izaslanik, čak ako nije ni izabran u skupštinu  što bi dodatno stvorilo mogućnost manipulacije i lažnog predstavljanja Hrvata i Srba. Kako bi se stvorili uvjeti za formiranje 2018. neke nove Alijanse ili Platforme.

HMS: Zbog čega, po vašoj ocjeni SDA nije predložila izmjene Izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH?

ČAVARA: Zbog jednostavnog razloga što za namjere biranja Hrvatima njihovog predstavnika odgovara postojeće stanje. Još se u javnosti sve otvorenije govori kako je izdaja bošnjačkih interesa ukoliko bi Hrvati mogli birati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvo BiH.

HMS: I SDP i DF ponudili su izmjene Izbornog zakona, odnosno Zakon o izbornim jedinicama u F BiH i izboru izaslanika u Federalni dom naroda, kojim predlažu da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakog konstitutvnog naroda i ostalih, ako je takav izabran u županijsku skupštinu, a ako nije da se bira s izbornih lista među kandidatima koji su dobili najviše glasova. Je li moguće ovakav zakon usvojiti u Parlamentu F BiH znali se da je izborno zakonodavstvo u nadležnosti Parlamenta BiH i imajući u vidu da oni predlažu ono što je Ustavni sud već proglasio neustavnim i stavio izvan snage?

ČAVARA: Grčevito se želi zadržati postojeće stanje i obmanuti javnost, i umjesto izmjene Izbornog Zakona BiH sukladno Odlukama Ustavnog suda BiH, želi se po ugledu na RS donijeti entitetski Zakon, a u njemu rješenja kako bi se zaobišle Odluke Ustavnog suda BiH.

HMS: Mnogi su mišljenja da do izmjena Izbornog zakona neće doći, jer bošnjačke stranke žele zadržati status quo i mogućnost da Hrvate ponovo majorziraju u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izvršne vlasti u F BiH. Može li se to dogoditi i što ukoliko se dogodi? Kakav će biti odgovor hrvatske strane?

ČAVARA: Da i o tome sve otvorenije govore. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju provoditi i one su obvezujuće na prostoru cijele BiH i na tome ćemo insistirati.

HMS: Kako komentirate kritike dužnosnika HDZ 1990.; zastupnice u Parlamentu BiH Diane Zelenike na račun HNS-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona, kojeg je njezina stranka podržala na Predsjedništvu HNS BiH i u Domu naroda Parlamenta BiH, kao i optužbe da HDZ BiH nije ništa učinio za Hrvate u Republici Srpskoj?

ČAVARA: Svatko o sebi najviše govori kada govori o drugima, a pogotovo u ovom slučaju nemam potrebe bilo što dodavati.

HMS: U sličnom tonu bilo je i pismo dužnosnicima RH koje je uputio predsjednik ŽO HDZ 1990 Anto Bilić. Što kažete na optužbe iz tog pisma?

ČAVARA: Iznenađen sam, zbog čega sve to?

HMS: Za nešto više od tjedan dana Haški će sud izreći pravosnažnu presudu visokim političkim i vojnim dužnosnicima Hrvatske Republike Herceg Bosne. Kakvu presudu očekujete i zbog čega?

ČAVARA: Sud u Hagu nas je više puta iznenadio i razočarao. Teško je očekivati potpuno suprotnu odluku od prvostupanjske ali očekujem puno blažu./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x