Ćavara: Unatoč opstrukcijama rekonstrukcija vlasti do sredine srpnja

Međustranački sukobi oko najavljene rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH prenijeli su se tijekom jučerašnjeg dana i na Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Predstavnici stranaka su sa sjednice kolegija izišli potpuno oprečnih stavova o tome kada će biti održana redovita sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, piše Večernji list.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić (SDA) tvrdi kako je kolegij većinom glasova odlučio da se 2. srpnja održi izvanredna sjednica koju su tražili klubovi zastupnika SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SBB-a, a da se redovita sjednica planirana za 26. lipnja prolongira za 3. i 4. srpnja.

S druge strane, predsjednici klubova stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu i koji su tražili održavanje izvanredne sjednice, tvrde kako je u pitanju pokušaj prolongiranja sasvim izvjesne smjene Zvizdića i dopredsjedatelja Zastupničkog doma Stanka Primorca (HSP). Predsjednik Kluba HDZ-a BiH,Marinko Čavara kaže kako je odluka o prolongiranju redovite sjednice Doma donesena suprotno poslovniku.

Ilustrira to činjenicom da zasjedanju Kolegija nisu nazočila dva predsjednika kluba već njihovi predstavnici. Riječ je o mješovitom klubu DNZ-HSP i klubu Stranke za BiH. Osim toga, Čavara upozorava da je u suprotnosti s poslovnikom i sama odluka o odgodi već sazvane sjednice Zastupničkog doma.

-Očito je ovdje riječ o pokušaju da se što je moguće više odugovlači neminovna promjena vlasti. No, rekonstrukcija vlasti se nastavlja i cijeli proces će biti završen do sredine srpnja, kazao je Čavara Večernjem listu.

Predsjednik Kluba SDP-a Jasenko Selimović također smatra da je prekršen poslovnik. On tvrdi kako Zvizdić ni na koji način ne može objasniti i proceduralno opravdati prolongiranje već sazvane sjednice. I sama odluka je, kaže Selimović, donesena upitnom većinom glasova, uključujući i glasove onih koji uopće nisu predsjednici svojih klubova. Riječ je o čistom politikantstvu i kupovini vremena, zaključio je Selimović.

Predsjednici klubova SBB BiH i HDZ-a 1990., Fehim Škaljić i Slavica Josipović, odluku o odgodi redovite sjednice Zastupničkog doma smatraju nevažećom i najavljuju dolazak na zasjedanje 26. lipnja.

Kolegij Zastupničkog doma čine predsjedatelj i dopredsjedatelji Doma te predsjednici klubova zastupnika, kojih je u sadašnjem sazivu ukupno osam. Odluku o prolongiranju redovite sjednice, na kojoj je nova parlamentarna većina planirala inicirati smjenu Zvizdića i Primorca, Kolegij je donio tijesnom većinom, uz dva “sporna“ glasa. Naime, jučerašnjoj sjednici kolegija nisu nazočili predsjednici Kluba DNZ-HSP i SBiH, Hafeza Sabljaković i Omer Vatrić.

more recommended stories