Published On: Pet, svi 12th, 2017

ČAVARA: Ukoliko se ruši država, Hrvate dekonstituira, bit ćemo prisiljeni na varijantu B ili C

Nakon dvije godine mandata nismo uspjeli riješiti ključne probleme u Federaciji BiH, ocijenio je predsjednik FBiH Marinko Čavara govoreći o odnosima HDZ-a i SDA u protekle dvije godine, prenosi HMS.

„Ušlo se u predizbornu kampanju ranije nego ikada a upitno je hoće li uopće biti izbora jer imamo problema sa Izbornim zakonom,  niti smo osigurali da mladi ljudi ne odlaze iz FBiH, a o mnogim pitanjima se teško dogovaramo. Vlada funkcionira formalno, parlament donosi zakone ali o mnogim ključnim pitanjima oko kojim smo se dogovarali na početku mandata tapkamo u mjestu“, kazao je predsjednik F BiH Marinko Čavara gostujući u Dnevniku TV1.

On je na pitanje je li politika HDZ-a politika zastupanja „trećeg entiteta“ kazao da o tome samo pričaju političari radikalne ljevice.

„Mi smo rekli da trebamo napraviti reorganizaciju jer imamo probleme u funkcioniranju, vidimo kakav nam je ekonomski rast, gospodarsko stanje i to moramo mijenjati. Znamo da su nam fondovi na izdisaju i to stanje ne može dugo potrajati. Mi smo predlagali četiri administrativno- teritorijalne jedinice koje će na neki način ujediniti svu zemlju, da bude relativna većina jednog naroda u njima kako bi mogli zaštititi prava konstitutivnih naroda“, kazao je Čavara.

On je naglasio da je logično da izbora neće biti ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona.

„Mi stalno upozoravamo da je neophodno izmjeniti Izborni zakon. Kada Ustavni sud proglasi neke odredbe neustavnim, ukoliko ne dođe do implemetacije odluke o promjeni zakona, onda oni te odredbe jednostavno brišu iz zakona. To se dogodilo u slučaju Grada Mostara, tako da nije moguće održati izbore. Ukoliko Ustavni sud pobriše  te odredbe iz Izbornog zakona nema načina na koji će se izabrati izaslanici u Dom naroda Parlamenta F BiH, samim time nema ni Doma naroda BiH“, nema izbora predsjednika i potpredsjednika F BiH i izvršne vlasti u F BiH, kazao je Čavara.

On smatra da prijedlog HDZ-a nije diskriminatorski jer na isti način tretira izbor i Hrvata i Bošnjaka u Federaciji.

Govoreći u kontekstu toga o nemogućnosti izbora Hrvata iz većinskih bošnjačkih područja i Bošnjaka iz većinskih hrvatskih područja Čavara je kazao da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona računa udio u svakoj županiji, svakog naroda u  ukupnom broju tog naroda u FBiH, te da ukoliko je taj udio manji od postotka koji se dobije kada se ukupan broj tog naroda podijeli na sedamneast ( broj izaslanika u nacionalnim klubovima) onda taj narod ne može imati izaslanika iz tog kantona, pojasnio je Čavara.

„To ne znači da neće biti zastupljen taj narod preko zastupnika iz drugih kantona. Ne radi se o političkom monopolu, jer ni sad nemo izabranog nijednog Hrvata u nekim kantonalnim skupštinama, općinskim i gradskim vijećima, nego se radi o spriječavanju monopola Bošnjaka da Hrvatima biraju predstavnike. Ovo se svodi na to da se srazmjerno bira u skladu s tim koliko ima nekog naroda u nekom kantonu i da toliki broj predstavnika imaju u Domu naroda Federalnog parlamenta“, kazao je Čavara.

On je dodao da ga iznenađuju istupi jednog dijela članova HDZ 1990 koji traže svoj prostor u medijima te da su kao članovi HNS-a potpisali iste zahtjeve kao i HDZ. „Oni govore kao nešto protiv HDZ-a, a to je nekim izgleda dopadljivo“, rekao je Čavara.

Dodao je da se želi izbjeći to da se netko izjasni kao Hrvat kada popunjava kandidatski obrazac za izbore i da se takav bira.

„To se dogodilo u vrijeme Platforme kada su se neki formalno izjasnili kao Hrvati a ustvari ne predstavljaju Hrvate nego Bošnjake, a to je rušenje ustavnog poretka“,rekao je Čavara.

On je na kraju ponovo naglasio da ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona i ukoliko se ne omogući da svaki narod bira svoje predstavnike, oni koji to onemoguće ruše državu Bosnu i Hercegovinu.

„U takvoj situaciji, hrvatski narod ne može više dopustiti, jer je to dekonstituiranje jednog naroda, i taj narod će biti prisiljen tražiti varijante B i C, ma kako one bile teške. Mislim da to nije radikalno, jer imamo dovoljno ovih lijevih stranaka, pa to ne moramo biti mi“, rekao je Čavara./HMS/