Published On: Sri, lis 12th, 2016

ČAVARA: Nije dobro što se bošnjačke stranke ne ograđuju od nasilnika, već ih opravdavaju

Govoreći o događajima u Stocu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je u intervju Hrvatskom Medijskom Servisu kako su se oni nadovezali na poljuljane partnerske odnose u FBiH, kako se bošnjačke stranke ne samo nisu ogradile od postupaka kandidata za načelnika Stoca Salmira Kaplana, već nastoje opravdati njegove postupke. Čavara smatra kako Kaplan, prema demokratskim normama, ne bi smio biti kandidat za javnu funkciju. Pozitivnim je ocjenio posjet izlaslanstva Hrvatske “gradu na Beragavi”, a osude koje stižu iz Sarajeva neutemeljenim
HMS: Kako komentirate to što se bošnjačke stranke, članice Inicijative za Stolac (SDA, SDP i SBB) nisu ogradile od rušilačkog povoda kandidata ove koalicije za načelnika Stoca Salmira Kaplana i njegovih istomišljenika i pristaša na dan izbora u Stocu, fizički napad na predsjednika OIP Stolac Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža, uništavanje državne imovine i krađu biračkih kutija?
ČAVARA: Imam dojam, ne samo da se stranke Inicijative za Stolac nisu ogradile, nego pokušavaju takvo ponašanje opravdati. Nije dobro stalno podizanje tenzija i stvaranje dojma da netko može raditi što želi, ukoliko ima političku potporu i nasilje opravdavati bilo kakvim razlozima pogotovo u izbornom procesu. Nasilje nije prihvatljivo ponašanje, a posebno od onih koji žele obavljati javnu dužnost načelnika. Takvo ponašanje stranaka ostavlja prostor za nagađanje kakav je cilj Inicijative za Stolac i koji je cilj zaustavljanja izbornog procesa nasiljem, što nije dobro za odnose u Federaciji.
HMS: Zabrinjava li vas to što na nasilje u Stocu nisu reagirali međunarodni dužnosnici u BiH; strani veleposlanici, OHR…
ČAVARA: Mogu pretpostavljati da su zbunjeni bukom pojedinih medija u Sarajevu koji su nasilje predstavljali kao opravdan čin, s druge strane možda  smatraju da je to posao policijskih i organa gonjenja. A možda je i dobro da se nisu očitovali jer smatram da moramo omogućiti funkcioniranje pravne države bez bilo kakvih pritisaka. Možda to postane praksa i kod drugih sličnih slučajeva.
HMS: Je li prihvatljivo da gospodin Kaplan ponovo bude kandidat za načelnika Stoca nakon što je svojim postupcima ugrozio ustavni poredak BiH?
ČAVARA: Po onome što mi je poznato, gospodin Kaplan je fizičkom silom ugrozio zdravlje dužnosnika općinskog izbornog povjerenstva i drugim postupcima onemogućio sprovođenje izbora u Stocu i sigurno, po demokratskim normama, takve osobe ne bi trebali uopće biti kandidati. O tome konačnu odluku donosi Središnje izborno povjerenstvo i vjerujem da će na temelju potpunih službenih informacija donijeti ispravnu odluku.
HMS: Kako komentirate posjet izaslanstva Vlade RH Stocu i osude tog posjeta od čelnika SDA i SDP-a?
ČAVARA: Pozitivno je da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma i članica Europske unije, osjeća obvezu, odgovornost i želju pomoći demokratskim procesima u BiH i što su reagirali posjetom tamo gdje je mir narušen. Ne vidim utemeljenog razloga za bilo kakvo osuđivanje ovog posjeta.
HMS: Mogu li događaji u Stocu značajno narušiti hrvatsko-bošnjačke odnose, ugroziti mir i europski put BiH?
ČAVARA: Događaji u Stocu se nažalost nadovezuju na poljuljane partnerske odnose u Federaciji. Svima onima koji žele destabilizirati sigurnosno stanje u F BiH i BiH moramo odlučno reći NE.Moramo graditi pozitivan ambijent za dogovaranje o važnim pitanjima za napredak BiH na europskom i NATO putu, a ne stvarati opasne tenzije kao što je to bilo oko referenduma u RS.
HMS: SIP još nije donio odluku o ponavljanju izbora u Stocu. Prijeti li opasnost da se Stocu dogodi “slučaj Mostar”, da se zadrži status quo zbog podjela u SIP-u i da grad ostane bez legalne vlasti kojoj ističe mandat..?
ČAVARA: Koliko raspolažem informacijama, u SIP-u razlika je samo u redoslijedu koraka do raspisivanja izbora. Nadam se da će to biti kada se službeno utvrdi odgovornost za događaje na dan izbora i sankcioniraju prekršitelji zakona i Ustava. Svi stanovnici Stoca imaju pravo glasovati i izabrati svoju vlast i nadam se da će to biti ubrzo./HMS/