Published On: Sri, tra 13th, 2022

ČAVARA: Nema uvjeta za održavanje izbora. Moguće ih je organizirati, ali nemoguće je ovako izabrati izaslanike za Dom naroda

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izjavio je da trenutno ne postoje uvjeti za provedbu izbora te da bi trebalo iskoristiti preostalo vrijeme za rješavanje tog problema.

U razgovoru za Fenu Čavara je kazao da je neprihvatljivo tumačenje po kojem Središnje izborno povjerenstvo BiH kao izvršno tijelo koje provodi zakon može umjesto Parlamentarne skupštine BiH mijenjati osporene odredbe Izbornog zakona.

-Ti izbori se mogu organizirati, ali je jasno da se ne mogu provesti u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda. Ustavni sud ili bilo koja sudska instanca će poništiti izbore koji su provedeni temeljen nečije odluke, a ne temeljem zakona koji definira način izbora izaslanika u Dom naroda. Nažalost, moguće je svašta uraditi političkim nasiljem kakvo je demonstrirao visoki predstavnik 2011. godine čuvajući vlast protuustavno uspostavljene „Platforme“. To je jedna mogućnost koja apsolutno nije dobra za BiH, ističe Čavara.

Očito je, dodaje, da postoji stav stranaka iz Sarajeva da se ne usvoji izborna reforma, jer im postojeći model omogućava da nameću predstavnike Hrvatima na pozicijama gdje trebaju biti legitimni hrvatski predstavnici, a kako je to predviđeno državnim i federalnim ustavom.

-To će produbiti krizu i povjerenje među narodima i njihovim političkim predstavnicima i pitanje je na koji način ćemo ući u izbore, ako ih uopće bude. Pitanje je i kako ćemo formirati vlast, jer je nekima očito važniji osobni probitak ili zamagljivanje nekih drugih tema i problema stvaranjem međunacionalnih tenzija, navodi Čavara.

On upozorava da BiH prijete i ekonomski i socijalni problemi zbog globalnih kretanja i kriza.

-Pred nama je očito jedan neizvjestan i turbulentan period i zato stalno predlažemo otvaranje jasnog dijaloga kojim ćemo rješavati odnose koje možemo i stabilizirati političku situaciju, da iskoristimo na određeni način i ovaj stav EU koja želi Ukrajinu u faktički ratnom stanju primiti u članstvo. Zašto onda i BiH ne bi bila prije primljena u članstvo ili bar dobila status kandidata. Nema više nikakvog razloga da se ovo trusno područje ucjenjuje s nekim uvjetima koji su teško provedivi, kaže predsjednik Federacije.

On podsjeća da u Federaciji nije formirana izvršna vlast nakon proteklih izbora, a da oni koji su na funkcijama nastoje učiniti što je moguće kako stanovništvo ne bi osjetilo posljedice nepostizanja dogovora o političkim pitanjima. Iako u otežanim okolnostima, ističe Čavara, sustav u Federaciji ipak funkcionira, što potvrđuje i nedavno usvajanje proračuna.

-To bi bilo mnogo bolje kada bi bilo političke spremnosti da se riješe politički problemi i konačno harmoniziraju odnosi između Hrvata i Bošnjaka, da izgrađujemo partnerske odnose i bolju atmosferu u Federaciji, kaže Čavara, posebno ističući značaj posredničke uloge SAD-a i EU u rješavanju ključnih problema u BiH.

U razgovoru za Fenu on je odbacio optužbe da je kao predsjednik Federacije odgovoran što nakon prošlih izbora nije imenovana nova entitetska vlada, dodajući kako je mnogo zamjena teza i spinova u medijskom prostoru, a malo želje za istinskim dogovorom i popravljanjem situacije u zemlji.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Prije svega Bosna
Prije svega Bosna
4 mjeseci prije

Sve je moguce,samo oni koji bi da i još četiri godine budu u tehničkom mandatu tvrde da nije.

Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
4 mjeseci prije

NEMA IZBORA – treba to jasno i glasno reći Švapskom Prevarantu, njemačkim Zelenim goovnima i anglosaksonskim smraadovima! Basta!

Phoenix
Phoenix
4 mjeseci prije

Ovaj se kao zanesto pita

Mujguri 93.
Mujguri 93.
4 mjeseci prije

Stranka s hrvatskim predznakom koja bi pristala na održavanje izbora po dosadašnjom Izbornom zakonu, sama bi sebi potpisala “smrtnu” presudu jer bi bila smatrana izdajnikom hrvatskog naroda i hrvatskih nacionalnih interesa u BiH. Dosta vremena smo trpjeli da nam muslimani nameću svoje halal Hrvate. To više ne smijemo dozvoliti ni pod koju cijenu, ako ne želimo nestati sa svojih tisućljetnih ognjišta.

Neki smiješni latini
Neki smiješni latini
4 mjeseci prije

Neka neko objasni ovoj karikaturi da nikakave domove naroda on i njegova strančica više neće popunjavati.
Izbori će se održati, dom naroda će popuniti probosanske partije i međunarodna zajednica.
Nino selak raspudić će kmečati neko vrijeme po zagrebu, ovi naši hrvatići će malo trubiti po rondou rip democracy bla bla i tako

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

Nešto se nama muslimanima sprema a mi glu,pa,ni ne kužimo još, lagumdžija kaže da će nas istri,je,biti vrlo brzo..

Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
4 mjeseci prije

Ukoliko Bevanda ne potpiše proračun, izbora NEMA. Ili Čavari još nešto nije jasno? Ukoliko potpiše, znači da HDZ LEGITIMIRA ovakvo stanje i da defakto radi protiv Hrvata. Gospodo, pamet u glavu!