Published On: Čet, velj 18th, 2021
#3rd | By Desk

Čavara: Kordić je idealno rješenje za Mostar

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, osvrnuo se u intervjuu za Federalni radio na izbor Marija Kordića za gradonačelnika Mostara te kazao kako su “probosanske” stranke u ovom gradu provodile neviđenu agresiju prema Hrvatima. Čavara je poručio kako Mostar može i mora biti grad svih Mostaraca.

-Nisam želio sudjelovati u hajci u Mostaru, gdje se kaže da gradonačelnik ne može biti Hrvat i gdje probosanske stranke žele da provode svoju politiku u srcu Hercegovine, prepustio sam to lokalnim dužnosnicima HDZ-a BiH – kazao je Čavara u dijelu razgovora koji se odnosi na Mostar.

Naveo je da se ipak nadao da će se postići širi dogovor zbog dvotrećinskog odlučivanja.

-I sad treba nastaviti dogovarati se. Bilo bi nenormalno da nismo zadovoljni izborom gradonačelnika, jer je gospodin Mario Kordić prvenstveno dobar čovjek, do sada je vodio Dom zdravlja i nije puno bio uključen u politiku, ja ga znam kao direktora Doma zdravlja i mislim da će svojom odgovornošću, liječničkom etikom i svime što je do sada pokazao u kampanji, pa i ovim govorom gdje je rekao nema pobjednika, idemo zajedno graditi naš grad Mostar, dovoljno rekao i to treba biti cilj svima onima koji će sutra odlučivati u Gradskom vijeću, ali i svima onima koji se dotiču Mostara – naveo je Čavara.

Upitan je li realno očekivati da Mostar bude grad svih, da gradonačelnik bude gradonačelnik svih Mostaraca uzimajući u obzir višegodišnje društveno-politički kompleksne odnose u ovom gradu, Čavara je kazao da jeste.

-Da, moguće je. To znači želju i cilj novoizabranog gradonačelnika, a to su i želje svih nas. Da živimo u društvu u kojem će svaki stanovnik, pa, evo, i građanin imati jednaka prava. Mi često miješamo prava pripadnosti kolektivitetu, a drugo su prava pojedinca. Pojedinci u ovoj državi kao građani moraju biti potpuno ravnopravni, ali međusobno, ne da građani budu jednaki s kolektivitetima. To je apsurdno. I zato, meni je drago što je gospodin Kordić bio kandidat i što je gradonačelnik sad, to je čovjek o kojem svi imaju pozitivan stav. To je idealna osoba da provede ovaj cilj i da Mostar bude grad svih i interes svih u Gradskom vijeću i Upravi – rekao je Čavara.

Čavara se osvrnuo i na prijedlog Bh. bloka o rotirajućem gradonačelniku.- Prijedlog o rotirajućem gradonačelniku je od Mostara ponovo pravio grad slučaj i bio je izvan svih propisa i zakona i kad se vidjelo da se ne može ostvariti tzv. probosanska politika da se nametne gradonačelnik koji pripada, kako oni kažu, većini, onda su pribjegli toj varijanti da prepisuju rotaciju iz Predsjedništva BiH, što je teški apsurd. Mislim da Mostar ima odlične pretpostavke uz potporu međunarodne zajednice i svih onih koji vole Mostar da taj grad prestane biti grad slučaj i da prestanu razne poltičke igre i da se usmjeri u razvoj grada koji je stagnirao, jer Gradsko vijeće nije donosilo ključne odluke – kazao je Čavara.