Published On: Thu, Oct 22nd, 2015

ČAVARA: Imena kandidata za ministre od SBB-a očekujem početkom sljedećeg tjedna

Imena kandidata za nove federalne ministre, koje će predložiti Savez za bolju budućnost, očekujem početkom sljedećeg tjedna, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

On je potvrdio da su konsultacije o imenovanju novih članova federalne vlade koji će preuzeti dužnosti koje su obavljali ministri iz DF-a praktično počele odmah nakon što su Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić potpisali koalicijski sporazum između SDA i SBB-a.

SBB bi tako trebala predložiti kandidate za federalne ministre energetike, industrije i rudarstva, rada i socijalne politike, trgovine, te turizma i zaštite okoliša.

-Kako bi se zadovoljile ustavne odrebe o nacionalnoj strukturi Vlade F BiH, SBB bi trebao pedložiti dva kandidata iz reda srpskog naroda, te dva kandidata iz reda bošnjačkog naroda, ili jednog Bošnjaka, a jednog koji se izjašanjava kao ostali, pojasnio je predsjednik F BiH za Hrvaski Medijski Servis.

Nacionalna i spolna struktura

Kako su u Federalnj vladi samo dvije ministrice kazao je i kako bi bilo poželjno da među kandidatima SBB-a bude i pripadnica ljepšeg spola, dodajući kako je to, ipak, stvar opredjeljenja SBB-a.

Jedan od kandidata ili kandidatkinja SBB-a iz reda srpskog naroda bit će imenovan ili imenovana i za dopremijera ,odnosno dopremijerku F BiH, sukladno odredbama Ustava F BiH, prema kojem Vlada F BiH ima premijera i dva dopremijera koji su iz tri različita konsitutivna naroda. Podsjetimo, aktualni federalni premijer Fadil Novalić je Bošnjak dok je dopremijerka, ministrica financija, Jelka Miličević- Hrvatica.

-Dali smo određene smjernice te zatražili da uz prijedloge kandidata za ministre budu i njihove izjave o tome kako se nacionalno izjašnjavaju, kako ne bi bilo nesporazuma, kazao je Čavara.

Predsjednik F BiH kazao je, za HMS, da će nakon što dobije imena kandidata za nove ministre donijeti odluku o njihovom imenovanju, koju trebaju supotpisati i dopredsjednici Meliha Mahmtbegović (SDA) i Milan Dunović (DF), te je proslijediti Zastupničkom domu Federalnog parlamenta na potvrđivanje.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta F BiH na kojoj bi se trebala potvrditi imenovanja novih ministara trebala bi se održati do kraja sljedećeg tjedna.

Nastavak reformi

Upitan što građani F BiH mogu očekivati od nove, rekonstruirane, federalne vlade i nove vladajuće koalicije Ćavara je kazao:

Pa, prvenstveno očekujem da u punom kapacitetu vlada nastavi reforme koje su preuzeli politički dužnosnici u BiH, da imamo tu prolaznost kroz Parlament F BiH reformskih zakona, čime će se vratiti i povjerenje investitora i osigurati gospodarski rast, kao ispunjavanje uvjeta za pristupanje EU, što nam je prvenstveni cilj, odnosno to nam je dvostruki cilj, kazao je Čavara.

On vjeruje kako će se sa stabilnom parlamentarnom većinom, osigurati i stabilni politički odnosi.

-Također, nakon rekonstrukcije Federalne vlade očekujem i rekonstrukcija vlasti u određenim županijama, i Vijeću ministara očekujem korektne odnose i punu suradnju novih kalicijskih partnera u pripremanju, usvajanju i sprovedbi svih akata , kazao je Čavara za HMS./HMS/