Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Čauševiću blokirana imovina


SARAJEVO –  Sud BiH je blokirao nepokretnu imovinu bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića.
Pravomoćno rješenje o blokadi imovine doneseno je krajem prošlog tjedna, a njime je obuhvaćeno 11 nekretnina koje su uknjižene na njegovo ime.
Tržišna vrijednost blokirane imovine iznosi milion i po maraka.Uglavnom je riječ o nekretninama u zanatskom centru Stakleni grad.
Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Čaušević je tijekom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u blizini zanatskog središta Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka, jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora također u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.
Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, a njihova vrijednost je oko 221.000 maraka. Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.
Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.
Kemala Čauševića istražni organi godinama dovode u vezu s organiziranim kriminalom. Jedan od prvih ljudi koji su progovorili o sumnjivim Čauševićevim poslovima je Edin Cernica, bivši šef Carinske ispostave u Sarajevu. Upravo zbog toga je i bio smijenjen.
Cernica je sve dokumente dostavio Tužiteljstvu BiH koje godinama vodi istragu o poreznim i carinskim malverzacijama. Rezultat te istrage je bila i prošlogodišnja akcija BOSS, tijekom koje su pripadnici SIPA-e uhapsili Anesa Sadikovića, poznatog švercera tekstilom, koji je bio u izravnoj vezi sa Čauševićem.
Istražni organi sada sumnjaju da je Kemal Čaušević dozvoljavao uvoz tekstila s lažnim deklaracijama o podrijetlu robe. Uglavnom se radilo o robi iz Kine i Turske, gdje bi, prema policijskim informacijama, Kemal Čaušević mogao imati još nekretnina.
poskok.info