Published On: Sun, Dec 21st, 2014

Castro: Amerika neka poštuje naš komunistički režim

Kubanski predsjednik Raul Castro zahtijevao je danas da SAD poštuju komunistički režim pošto su dvije zemlje krenule s normalizacijom diplomatskih veza.

Američki predsjednik Barack Obama je tijekom tjedna najavio da će razgovarati s članovima Kongresa o ukidanju embarga Kubi, istakavši da je papa Franjo pomogao u “otopljavanju” odnosa s Kubom, insistirajući na oslobađanju američkog humanitarnog djelatnika Alana Grosa.

Američki dužnosnici posjetit će Havanu u siječnju radi početka razgovora o normalizaciji i Obama je kazao kako će tijekom pregovora vršiti pritisak na Kubu o pitanjima ljudskih i političkih prava.

Kastro je danas izjavio da je otvoren za diskusiju o većem broju pitanja, ali da time trebaju biti obuhvaćene i SAD i naglasio je da Kuba neće odustati od svojih socijalističkih principa.

“Kako mi nikada nismo zahtijevali da SAD mijenjaju svoj politički sustav, na isti način zahtijevamo da se poštuje naš”, kazao je Kastro u govoru pred Nacionalnom skupštinom.

Kastro je, također rekao da se Kuba suočava s “dugom i teškom borbom” prije nego što SAD uklone ekonomski embargo, djelimično zbog toga što će kubansko-američki izgnanici pokušati “sabotirati proces”.

Kubanski predsjednik je najavio da će u travnju sudjelovati na samitu Amerika u Panami.