Published On: Pet, sij 25th, 2013

CASEY: Sada je vrijeme za postizanje političkog dogovora u BiH

Ako se sada ne postignu politički dogovori potrebni za napredak na putu članstva BiH, teško da će se oni postići tijekom kampanje za opće izbore 2014. godine, rekao je za Dnevni avaz veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey.
Smatra da je to jedan od razloga zbog kojih sljedeći mjeseci predstavljaju razdoblje povoljnih prilika i ključni trenutak u smislu težnje BiH za članstvom u EU.
Ukoliko se ne postignu politički dogovori to bi, kaže, značilo da su izgubljene još dvije godine uz ogromne financijske implikacije za sve u BiH.
– Kao pokazatelj toga koliko BiH gubi, treba uzeti primjer Hrvatske, koja će najvjerojatnije dobiti podršku vrijednu više od 10 milijardi eura od Europske unije od 2013. do 2020. godine – navodi Casey.
Drugi razlog važnosti političkih dogovora jeste taj “što će 2014. godina BiH dati jedinistvenu pozitivnu priliku koja se može iskoristiti samo ako se djeluje odmah.”
– U lipnju 2014. godine oči svijeta bit će uprte u Sarajevo zbog obilježavanja stogodišnjice ispaljivanja metaka na Latinskoj ćupriji, koji su pokrenuli pokolj Prvog svjetskog rata – ističe Casey.
Ako BiH želi u potpunosti iskoristiti pažnju i dobru volju koja će biti usmjerena k njoj u 2014. godini da bi osigurala status kandidata, onda najkasnije ovog ljeta, poručio je, mora podnijeti aplikaciju za članstvo.
(Dnevnik.ba | Fena)