Published On: Pon, ožu. 20th, 2017

Carnavas o Bakiru Izetbegoviću pred haškim sudom: Naslijedio očevo prijestolje i sam ‘niz ulicu’

Odvjetnik prvoosuđenog Jadranka Prlića osvrnuo se i na današnji položaj Hrvata u BiH te u tom kontekstu spomenuo i podnošenje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije, a Bakira Izetbegovića doveo je u kontekst samovoljnog ponašanja te za njega kazao kako je “Alijin sin koji je naslijedio očevo prijestolje u stranci”.
Carnavas, poznat kao osebujni i energični odvjetnik, osvrnuo se i na političku pozadinu istaknuvši kako su u BiH i prije, kao i sada, postojala tri konstitutivna naroda, što je priznato i prije i za vrijeme rata.

“Ali ima tu jedna ‘caka’ u svezi Hrvata – oni su u manjini i uvijek će to biti. Njih je u to vrijeme bilo 17,2 posto i kako organizirati unutarnje poslove BiH tako da nemate ‘jedan čovjek-jedan glas’, ako su muslimani u većini i kontroliraju sve? Kontroliraju predsjedništvo, skupštinu i mogu popuniti sva administrativna mjesta. Ako se prihvati da imate tri konstitutivna naroda, ne manjine, oni onda moraju dijeliti upravu nad BiH”.

U ovom kontekstu Carnavas se osvrnuo i na nedavnu žalbu na reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnog suda pravde.

Želeći prikazati samovolju Izetbegovića, odnosno, bošnjačke strane, on je pred Žalbenim vijećem kazao: “Nešto smo vidjeli prije nekoliko dana kada je Izetbegović, današnji Izetbegović, Alijin sin koji je naslijedio očevo prijestolje u stranci, on se obrati Međunarodnom sudu pravde, ode niz ulicu i podnese zahtjev da se preispita odluka koju je taj sud donio i imenuje nekoga kao da je ta osoba zastupnik BiH. Imamo i predsjednika Međunarodne zajednice ili dvojicu koji mu se pridruže, jedan od njih je i David Sheffer, bivši američki veleposlanik. Poanta je u tome da je sudsko vijeće zanemarilo dokaze da su Hrvati željeli biti sigurni da će njihova prava biti zaštićena”, kazao je Michael Carnavas, odvjetnik Jadranka Prlića.

(Republikainfo.com/V.S.)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer