Published On: Sub, lis 5th, 2013

Čanak: Borba za prava Vojvodine nikada neće prestati

Novi Sad – Lider Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak priopćio je danas, povodom četvrt stoljeća od “jogurt revolucije” – 5.oktobra 1988. da borba za prava Vojvodine nikada neće prestati.

Čanak je istaknuo da “prije četvrt stoljeća, 5. listopada 1988., nije samo počeo raspad SFRJ i uništavanje Vojvodine nego i decivilizacijski proces koji traje do danas”.
“Uništavanje i rasprodaja Vojvodine pretvorili su je u bijedni i nerazvijeni region Republike Srbije”, naveo je on u pisanoj izjavi.
 

 

Čanak je istaknuo i da “zločin nad Vojvodinom i Vojvođanima ne smije i nikada nećemo dozvoliti da bude zaboravljen, a borba za njezina prava nikada neće prestati”.
Početkom listopada 1988. u Novom Sadu je, poslije višemjesečnih prosvjeda u takozvanoj antibirokratskoj revoluciji je pala tadašnja pokrajinska Vlada.
Tijekom listopadskog prosvjeda prosvjednici su na funkcionere koji su pokušali da im se obrate bacali jogurt, zbog čega je on kasnije nazvan “jogurt revolucija”.
Poslije ovih dogadjaja, rukovodstvo Vojvodine je podnijelo ostavku, što je po hroničarima predstavljalo početak raspada SFRJ.