Published On: Ned, stu 24th, 2013

Can: Je li Srebrenica neuspjeh u Alijinoj karijeri lidera?

Drugog dana Međunarodnog znanstvenog simpozija u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa” i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, profesor sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS-a) prof. dr. Mehmet Can održao je predavanje o temi “Srebrenica: Da li je ona neuspjeh u Alijinoj karijeri lidera?”.

Alija Izetbegović je jedan veliki mislilac, ali ima veliku manu Srebrenicu“, kazao je profesor Can.

Mišljenja je ‘da niko ništa nije poduzeo u vezi sa Srebrenicom‘ i u tom smislu podsjetio “kako je zapovjednik bosanske vojske rekao da su imali dvije šanse – ili da spase Sarajevo ili da spase Srebrenicu“.

Pri tome je odlučeno za prvu opciju. To upravo smatram najvećom manom prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića“, kazao je Can.

Završnim obraćanjima i deklaracijom danas će biti okončan Međunarodni znanstveni simpozij u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa” i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, na kojem će predavanje , između ostalih, održati asistent s Univerziteta Erciyes Ismail Kose o temi “Rat u Bosni u dokumentima CIA-e:1992-1998″.

Organizator simpozija je Udruženje ”Mladi muslimani” u suorganizaciji s istanbulskom Općinom Bagcilar i Muzejom ”Alija Izetbegović”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare