Published On: Pet, sij 22nd, 2021

ČAMPARINA OSVETA JE POČELA: Tko je Hercegovac i američki čovjek od kojeg strahuje kalifat Izetbegovićevih?

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova FBiH, rekao je danas u nastavku suđenja Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, i Muhamedu Pekiću, uposleniku ove agencije, da je Obavještajna služba BiH privatizirana i da radi za interese političke stranke SDA.

Čampara, svjedok Tužiteljstva BiH u predmetu u kojem se Mehmedagiću sudi za zloupotrebu položaja kazao je „da nije normalno da direktor OSA-e sudjeluje u kadrovskoj politici SDA“, ukazavši na veze optuženog s vodstvom ove stranke, prenosi “Avaz”.

Čampara je u Sudu potvrdio da ga je njegova savjetnica Mirela Bubalo upoznala s informacijom da su joj dva uposlenika OSA-e predali anonimne krivične prijave protiv direktora Mehmedagića.

Krivične prijave

Sam svjedok potvrdio je da je na adresu FMUP-a došla anonimna krivične prijave koje je on zatim, proslijedio u nadležnost Federalnoj upravi policije (FUP).

Kako je rekao, svatko ima pravo podnijeti krivičnu prijavu te da je točno da je poručio preko svoje savjetnice Bubalo, Amini Ohranović da se ne sekira jer nije uradila ništa nezakonito.

– Nezakonite stvari su uradili oni koji su zloupotrijebili položaj i dali da se objave izuzeti snimci iz Pošte na portalu Istaga.ba., kazao je Čampara.

Svjedok Čampara je rekao da je objavljivanjem identiteta savjetnice Bubalo i njene diskreditacije u medijima bio cilj da se dođe do njega jer je javno govorio o aferama koje potresaju stranku, zloupotrebama direktora OSA-e…, kako kaže, mislilo se da je on to podnio.

– Ne znam zašto je podnošenje krivične prijave udar na državu. Svatko ima pravo podnijeti prijavu – rekao je Čampara.

Zloupotreba položaja

– Ne krijem se iza bilo kakvih prijava, niti je točno da sam strani špijun. Tko god je što radio neka utvrde institucije, ali želim ukazati javno na nezakonite radnje koje su urađene objavljivanjem snimaka na pojedinim portalima – rekao je Čampara.

U Sudu BiH jutros su saslušani uposlenik OSE Ibrahim Međedović i savjetnica Čampare Mirela Bubalo, koja je izjavila da je podnijela krivičnu prijavu protiv optuženog Mehmedagića i novinara Avde Avdića, kako je rekla, zbog zloupotrebe položaja.

– Nakon objave snimka u medijima gdje se tvrdilo da sam to ja izložena sam javnom linču, suprug mi je ostao bez posla. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv Mehmedagića i novinara Avdića. Osim toga, ja sam koleteralna šteta u odnosima između Mehmedagića i Čampare – rekla je Bubalo.

Kazala je da su joj anonimnu krivičnu prijavu dala dva uposlenika OSA-e, koje zna iz viđenja, jer rade u istoj zgradi gdje i sjedište ove agencije.

– Tražim krivično gonjenje i nadoknadu štete zbog svega ovoga što mi je urađeno, a krivičnu prijavu protiv Mehmedagića sam podnijela u istoj onoj pošti za koju su tvrdili da sam ja bila u njoj i poslale prijave – rekla je Bubalo./HMS/