Cameron: Krećemo u borbu s otrovom islamističke ideologije

Britanski premijer David Cameron kazao je u srijedu da će se novi zakoni za borbu protiv “otrova islamističke ideologije” naći u zakonodavnom programu njegove nove vlade.

Ti novi zakoni za “pobjedu nad ekstremizmom” trebali bi se naći u zakonodavnom programu njegove vlade koju će 27. svibnja u parlamentu objaviti Elizabeta II. u tradicionalnom kraljičinu govoru.

David Cameron ocjenjuje da je Velika Britanija odavno pokazivala “izvjesnu labavost” te da je vrijeme da se “okrene stranica tog nedjelotvornog načina”, prema riječima koje su prenijele njegove službe.

Novi zakoni trebali bi otići dalje od prethodnih koalicijske vlade formirane s liberalima koji su blokirali nekoliko mjera.

Među novostima bilo bi pribjegavanje odlukama o zabrani “ekstremističkih organizacija” koje se smatra odgovornima za radikalizaciju određenog broja mladih.

Vlada računa da će moći zatvoriti mjesta gdje “ekstremisti nastoje utjecati na druge osobe” i pobrinuti se oko udruga optuženih za skupljanje sredstava za ekstremističke skupine ili identificirane teroriste.

Želi i ograničiti ulaz stranih ekstremista u zemlju.