Published On: Uto, lip 4th, 2013

ČAMBER I KRAJINA DIGLI RUKE ZA: Helez će uz policiju nastaviti reviziju u ZHŽ-u

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u ponedjeljak razmatrala i usvojila Informaciju o onemogućavanju rada pojedinih revizorskih timova u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Timovi su dobili punu podršku te je upućen zahtjev Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da nastavi realizaciju Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

-Federalna vlada zahtijeva da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije, u suradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, načine poseban plan podrške realizaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, navela je Vlada F BiH u priopćenju nakon sjednice.

Dodaje se kako je usvojeno više informacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite te da će biti dostavljene predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, te Uredu MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu.

Data je i saglasnost Federalnom ministarstvu za pitanja boraca na predloženi Dinamički plan realizacije revizije za razdoblje siječanj-lipanj 2013. godine.

Pregledano 7.617 predmeta

Također, vlada je dala suglasnost federalnom ministru za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za donošenje privremenih rješenja o obustavljanju isplata za korisnike za koje službe za boračko-invalidsku zaštitu odbijaju dostaviti predmete resornom ministarstvu radi nastavljanja i završetka procesa revizije tih predmeta i da se prema odgovornim osobama u tim službama preduzmu ostale zakonom predviđene mjere.

Data je i saglasnost ovom ministarstvu da u cilju realizacije Dinamičkog plana revizije za 2013. godinu u pripremi rebalansa proračuna zatraži dodatna sredstva, te su odobrena sredstva za nabavku sedam vozila niže klase za prijevoz revizorskih timova za kontrolu.

Do 1. ožujka 2013. godine radilo je deset, a od 1. ožujka četrnaest revizorskih timova koji su pregledali ukupno 7.617 predmeta.

Smanjuju se isplate

Izvještajni prosjek po timu je 544 pregledana predmeta, odnosno mjesečni prosjek po timu je 181 predmet, a propisana mjesečna norma učinka revizorskog tima za kontrolu je 150 pregledanih predmeta.

Trend smanjenja broja korisnika prava kojima se vrše isplate se nastavio i u prvom kvartalu 2013. godine.  U siječnju ove godine broj korisnika je bio 96.302, u veljači 96.228 i u ožujku 96.100 korisnika.

Smanjenje broja korisnika prati i smanjenje isplaćenih sredstava za ove namjene tako da je u prvom kvartalu isplaćeno 1.082.771,11 KM manje od iznosa odobrenog u proračunu, navela je Vlada Federacije BiH.

dnevno.ba