Published On: Sri, tra 17th, 2013

Calgary Herald: "Bezubi Bosanac" bolji od Matta Damona

Poznati kanadski list Calgary Herald u najnovijem broju donosi priču o Nazifu Mujiću, glavnom protagonisti filma “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića, kojeg naziva “bezubim bosanskim beračem željeza koji je bio bolji od Matta Damona u utrci za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Berlinu”.

List navodi riječi seljana romskog mjesta Poljice, koji izjavljuju kako nikada neće zaboraviti noć kada su skoro pali sa stolice kada su vidjeli da je njihov komšija Nazif na Filmskom fesitvalu u Berlinu osvojio Srebrenog medvjeda u kategoriji za najboljeg glumca.
“Da li su dobro čuli elegantnu voditeljicu na TV ekranu? Da li to ona govori o njihovom prvom komšiji, bezubom čovjeku koji je prije toga dane provodio sakupljajući željezo? Ali, doista, kamera se okrenula prema pomalo prestrašenom Nazifu Mujiću”, prenosi ovaj kanadski list osjećanja seljana mjesta Poljice.
Calgary Herald napominje kako je Nazif Mujić osvajanjem nagrade za najboljeg glumca iza sebe ostavio i najpoznatija glumačka imena današnjice.
“Bezubi Bosanac je iza sebe u prašini ostavio Matta Damona i Judea Lawa, osvajanjem prestižne nagrade za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Berlinu”, piše u tekstu.
Kanadski list napominje kako je “berač željeza” tokom festivala imao svoju pratnju, kao i “sve zvijezde na festivalu”. Također, u tekstu se navodi kako je nakon filmskog festivala Nazif Mujić odlučio da promoviše značaj edukacije i obrazovanja među romskom djecom i omladinom.
Međutim, list izražava i dozu zabrinutosti Nazifove supruge Senade, koja se pita šta im je to donio Srebreni medvjed.
“Frižider je i dalje prazan. Nikada nisam bila bogata, ali ne tražim bogatstvo nego samo normalne uslove za život moje djece”, navodi list Senadine riječi.