Čak 59 posto zaraženih prijavilo je jedan isti simptom koronavirusa

Znanstvenici sa sveučilišta King’s College London (KCL) pratili su sve simptome koronavirusa kod registriranih pacijenata kako bi utvrdili koji su najčešći pokazatelji zaraze Covid-19, piše Daily Star.

Kao glavni pokazatelj da je osoba oboljela od novog virusa navodi se gubitak osjetila mirisa i okusa, a stručnjaci napominju kako bi upravo to mogao biti najbolji način da utvrdite imate li Covid-19.

Znanstvenici su pratili simptome putem posebno kreirane aplikacije. Do 31. ožujka aplikacija Covid Symptom Tracker imala je više od 1,8 milijuna korisnika koji su svakodnevno prijavljivali svoje simptome bolesti.

Od 1,5 milijuna ljudi, koji su se registrirali do 29. ožujka i čiji testovi su pokazali pozitivne rezultate, 59 posto je prijavilo gubitak osjetila mirisa i okusa, u usporedbi s 18 posto korisnika čiji testovi su bili negativni, pokazala je analiza podataka.

Istraživači kažu da su ovi statistički podaci dokaz da simptom gubitka osjetila mirisa i okusa je mnogi bolji pokazatelj da je osoba oboljela od Covid-19 virusa, nego visoka temperatura.

Tri glavna simptoma koronavirusa, koja se manifestiraju u ranoj fazi bolesti, su suhi kašalj, visoka temperatura i umor.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se mogu pojaviti i drugi simptomi kao što su nedostatak daha, bolovi u tijelu, kao i bol u grlu. Neki ljudi su također prijavili gubitak okusa i mirisa, te probleme s crvenim očima, odnosno konjuktivitisom.

more recommended stories