Published On: Tue, Oct 15th, 2013

Čak 10.000 bh. navijača u Litvi; u Kaunasu Halid i Rađa, Grci nude premije domaćinu!

Čak 10.000 navijača BiH proputovalo je 1800 kilometara kroz sedam država kako bi bodrili “zmajeve”.

– Uh, pa bliži nam je Brazil. Udaljen je samo 90 minuta, a do Litve sam putovao 22 sata – našalio se navijač BiH.

Želi li izravno u Brazil, BiH večeras (19.00) mora pobijediti Litvu. Na domaćem terenu pobijedili su je 3-0. U suprotnome, izravno na SP plasirat će se Grčka, koju očekuje teži “trening” kod kuće protiv Lihtenštajna (19.00).

Litvanci će, kako tvrde, po 50.000 eura zaraditi u slučaju da i ne pobijede BiH. Grci će ih ‘nagraditi’ i ako odigraju neriješeno, ali pod uvjetom da popularni “Heleni” pobijede Lihtenštajn i tako kvalifikacije u skupini G završe na prvom mjesto, odnosno izbore direktan plasman na Mundijal, objasnili su litvanski novinari “dogovor saveza sa sjedištima u Ateni i Vilniusu”.

Međutim, u reprezentaciji BiH ne osvrću se previše na premije Litvancima obećane iz, kako vele, zemlje pred bankrotom, koju u životu održavaju partneri iz Europske unije (EU), ponajviše Njemačka.

Čuli smo i mi u Nogometnom savezu BiH za novac koji su Grci ponudili Litvancima ako našu reprezentaciju spriječe da direktno ode na SP. No, uopće se ne obaziremo na te priče. To što rade Grci je legitimno. Ipak, neće im ni to pomoći. Neka budu uvjereni, BiH ide na SP“, rekao je za agenciju Anadolija Banjalučanin Darko Ljubojević, potpredsjednik NSBiH.

Osim brojne armije navijača pristiglih iz svih krajeva Europe u Kaunas su doputovala i mnoga poznata lica poput Dine Rađe, Emira Hadžihafizbegovića i Halida Bešlića.

Mnogi su se zapitali otkud hrvatski košarkaš u zrakoplovu sa “zmajevima”. Nekadašnji centar bodrit će bh. nogometaše, a put Litve krenuo je s prijateljem glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem. Ima on i recept kako doći do pobjede protiv Litve.

Ako triba, igrači se moraju bacati i na glavu, samo da se osvoje tri boda. Nije važno ko će zatresti mrežu, jedino je važno da se ode na Mundijal“, rekao je Rađa i dodao:

– Nisam ekspert za nogomet, ali triba ih napast’, ne valja čekati.

Da mnogi s razlogom očekuju pobjedu BiH protiv Litve govori i to da je mjesto u zrakoplovu zauzeo i Halid Bešlić, koji je sa svojim glazbenicima spreman da uveliča eventualnu pobjedu i plasman na Svjetsko prvenstvo.

Bljesak.info