“ĆAĆA SE VRAĆA”: Ustavni sud ukinuo Sanaderu presude za Hypo i Ina-MOL

Ustavni sud RH ukinuo je Ivi Sanaderu presude u aferama Ina-MOL i Hypo, doznaje Jutarnji list pozivajući se na dva visoka izvora iz sudstva.

Kako Jutarnji piše, sjednica u povodu Sanaderove ustavne tužbe održana je utorak. Suđenje za afere Hypo i Ina-MOL će se morati ponoviti, a iako je presuda ukinuta Sanader ne može izići na slobodu zbog afere Fimi Media za koju mu je također određen istražni zatvor.

Radi se o ukidanju prve presude protiv Sanadera, kada ga je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u studenom 2012. proglasio krivim za ratno profiterstvo i zlouporabu položaja i ovlasti, te ga nepravomoćno osudio na deset godina zatvora. Vrhovni sud u lipnju 2014. potvrdio je ovu presudu, ali je Sanaderu kaznu smanjio s deset na 8,5 godina zatvora.

Presuda ukinuta zbog proceduralnih propusta

Kako je Telegram već pisao, tužbu Ustavnom sudu uputili su Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Ustavna tužba podnijeta je zbog, kako je naglasila Sanaderova obrana, niza proceduralnih i formalnih propusta te, po njihovom mišljenju nedostatka dokaza o krivnji bivšeg premijera. To se prije svega odnosi na dio presude kojom je Sanader kažnjen zbog slučaja ‘Hypo’, odnosno za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od te austrijske banke sredinom 1990-ih, zbog čega je proglašen ratnim profiterom.

Sanader je optužen da je ukrao identitet Eugena Laxe da prikrije kako je primio mito od 3,6 milijuna kuna. Wolfgangu Kultereru, bivšem direktoru Hypo banke, Sanader je, stoji u navodno ukinutoj presudi, obećao da će njegova banka na hrvatskom tržištu imati povlašteni položaj. Kulterer je to prihvatio iako je bio svjestan da je Sanaderova politička moć u tom trenutku bila vrlo ograničena.

U aferi Ina-MOL, Sanader je optužen da je od mađarske naftne kompanije tražio deset milijuna eura mita kako bi im prepustio upravljačka prava u Ini. Presuda za obje točke optužnice utemeljena je prvenstveno na izjavama svjedoka Mate Granića i Roberta Ježića, čije je iskaze Turudić u prvostupanjskom postupku u cijelosti prihvatio kao istinite, jer je zaključio da nemaju razloga lagati.

https://www.facebook.com/pages/%C4%86A%C4%86A-SE-VRA%C4%8CA/1542978455958131?fref=ts