Published On: Sri, lis 25th, 2017

Buza: “Koga sretneš ubij ga”

Na suđenju za zločine u Prozoru, svjedok Državnog tužiteljstva je kazao da je komandant Enver Buza rekao da mu ne trebaju zarobljenici s Uzdola.

Svjedok Nail Koro, jedan od sudionika akcije Armije BiH na Uzdol, izjavio je da je Buzinu naredbu da mu ne trebaju zarobljenici shvatio kao “koga sretneš, ubij ga”.

“Kako drugačije da shvatiš”, rekao je Koro.

Prema svjedoku, prije akcije na Uzdol, vojnicima se obratio Buza, a zatim su podijeljeni u grupe i započeli su napad iz nekoliko pravaca.

“Sakrio sam se iza jedne međe i tu sam ostao. Na deset metara od mene je poginuo Hamdo Čorbo i vidio sam kako ga meci probijaju, ali nisam smio izaći na čistinu da mu pomognem”, opisao je Koro.

On je kazao da su se nakon sirene za uzbunu koja je dopirala iz pravca Prozora i jakog protunapada vojnici Armije BiH povukli.

“Tada se ono prepričavalo ko je ubijen, ko je koga ubio. I naših je bilo ubijeno, ali sam saznao da je ubijeno i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civila”, naveo je Koro ističući da on nikoga nije ubio.

Koro je kazao da je za njega akcija na Uzdol bila ružna mrlja s obzirom da se “išlo samo da se ubije”.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužilaštvo BiH je optužilo Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenike i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Druga svjedokinja Ljubica Baketarić je ispričala da je u rujnu 1993. bila u kući u zaseoku Križ sa obitelji kada je Armija BiH izvršila napad na Uzdol. Bježeći iz kuće, kako je kazala, vidjela je tijelo Franca Stojanovića.

“Poznali smo vojnika Jusufa Heru. On je kazao ‘kud da na vas koje znam naiđem’. Susjeda ga je pitala da nam pomogne i on je rekao da će pokušati, ali da se boji da ga njegovi ne ubiju. On je nas odveo u kuću pokojnog Slavka Mendeša i rekao nam da ne izlazimo”, ispričala je svjedokinja i dodala da su tu kuću napustili kada su u selo ušli vojnici HVO-a.

Prema njenom saznanju u selu je ubijeno 27 civila i 12 vojnika.

Suđenje se nastavlja 14. studenog.

 

detektor.ba/ramski-vjesnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x