Published On: Thu, Dec 12th, 2013

Bušić: Tomislav Nikolić iskrivljuje povijesne činjenice kada su u pitanju Bunjevci

Zastupnica u Europskom parlamentu užasnuta je izjavama predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića o Bunjevcima. Nikolić je na svečanosti u sali Gradske kuće u Subotici, na svečanoj akademiji u povodu 25. studenog 1918., datuma kada je u Novom Sadu Velika narodna skupština odlučila o pripajanju Vojvodine Srbiji, izjavio: “Niste ni Srbi, ni Hrvati, već autentična slavenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulturni identitet, folklor, povijesno nasljeđe”.

˝Srpska politika već desetljećima nastoji od jedne regionalne hrvatske etničke skupine – Šokaca i bačkih Hrvata ili Bunjevaca koji govore neprijeporno jednim od dijalekata hrvatskog jezika (ikavica) – umjetno stvoriti novu etničku skupinu pod regionalnim imenom i suprotstaviti je hrvatskoj zajednici, stvarajući od toga dijalekta novi jezik. Bunjevci žive u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Mađarskoj, gdje se ne dovodi u pitanje njihova pripadnost hrvatskoj naciji, a dijalekt ikavica se govori još i na širem prostoru – na većem dijelu hrvatske obale i zaleđa. Nikolićevi postupci imaju za cilj ubrzanu asimilaciju hrvatske narodne zajednice i smanjenje broja Hrvata na prostorima na kojima su oni stoljećima domicilno stanovništvo, za razliku od naseljenih Srba”, kazala je Bušić.

Naime, Zdravka Bušić već je nekoliko puta na Pododboru za ljudska prava Europskog parlamenta istaknula ovo pitanje, ali i druge probleme hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, osobito u nekad hrvatskoj Bačkoj i Srijemu. Kao najvažnije ističe drastično smanjenje broja Hrvata u Srbiji, za što Bušić krivi lošu implementaciju postojećih zakona i sporazuma.