Published On: Čet, ruj 7th, 2017

Burno u Parlamentu BiH zbog Pelješkog mosta

Pitanje izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj izazvalo je raspravu između posslanika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića. Lovrinović je upitao Osmanovića na osnovu čega je pisao ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću pismo o Pelješkom mostu, prenosi N1

Osmanović je u pismu Butkovića obavijestio o postojanju pravnih smetnji za izgradnju u smislu poštivanja relevantnih odredbi unutrašnjeg zakonodavstva BiH i međunarodnog prava. Istakao je da razgraničenje između BiH i Hrvatske ni u užem ni u širem smislu nije okončano te da “u tom pogledu postoje očigledne pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta”.

Osmanović je u pismu pozvao Hrvatsku da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta te da direktno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležne komisije za granicu Republike Hrvatske stupe u bilateralne pregovore sa nadležnim organima BiH, te da se na principima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

Lovrinović je na današnjoj sjednici Parlamenta Bih upitao Osmanovića na čemu je utemeljioipravo d au ime države piše pismo Hrvatskoj i da li se u ovom slučaju konsultovao sa Ministarstvom vanjskih poslova i predsjedništvom BiH.

“Tačno je da sam 28. 8. uputio dopis kolegi ministru Olegu Butkoviću o pravnim smetnjama za gradnju Pelješkog mosta. Nisam iznio niti sam mogao iznijeti stav Vijeća ministara. Nije ovo moje prvo pismo kojima se obraćam kolegama ministrima u susjedstvu i šire. Zašto sam ja uputio obavještenje kolegi Butkoviću? Pravo je pitanje potaviti na osnovu kojeg dokumenta Vlada Hrvatske izlazi sa tim da nema pravnih smetnji odnosno da je sve usaglašeno sa BiH. Ko je taj dokument uputio”, upitao je Osmanović Lovrinovića.

Zastupnik HDZa- je odgovorio da Osmanović nije ministar pravosuđa.

“Znao sam da ćete tako odgovoriti. Međutim, iznijeli ste da će BiH istupiti, da će to i to… Međutim, niste samo njemu pisali kurtoazno pismo i pisali mu iz ljubavi. Govorili ste o pravnim kvalifikacijama, niste ministar pravosuđa. Vaš predsjednik i predsjednik vaše stranke je rekao da se zna ko vodi vanjsku politiku”, odgovorio je Lovrinović.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x