BURNA REAKCIJA – Turska okarakterizirala Macrona sponzorom terorizma

Kritika francuskog predsjednika na tursku ofenzivu u Siriji dovela je do burne reakcije Ankare koja ga optužuje za sponzoriranje terorizma u Siriji.

Turska je u četvrtak optužila Emmanuela Macrona da “sponzorira terorizam”, reagirajući na nove kritike francuskog predsjednika zbog operacije koju je Ankara pokrenula u Siriji, javlja AFP. Turska je prošlog mjeseca pokrenula ofenzivu protiv sirijske kurdske milicije (YPG),  za koju tvrdi da je “teroristička”, ali koju zapadne zemlje, uključujući Francusku, podržavaju jer se bori protiv ISIL-a.

 

Macron, koji je već više puta kritizirao tursku operaciju, rekao je u četvrtak da je Ankara “stavila svoje saveznike pred svršen čin” i “ugrozila djelovanje koalicije protiv ISIL-a”. Ta je izjava potaknula bijes Ankare koja već redovito optužuje Pariz za pokušaj uspostave kurdske države u Siriji.

“U svakom slučaju, on (Macron) je pokrovitelj terorističke organizacije, on ih redovito prima u palaču”, rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, a citira ga državna novinska agencija Anadolu.

“Ono što Macron ne zaboravlja (…), Turska je također članica NATO-a. Neka stane uz svoje saveznike“, dodao je,  prenosi oslobođenje.ba

 

more recommended stories