Published On: Uto, ožu 5th, 2013

Burek peta najbolja brza hrana na svijetu

Prema istraživanju britanskog “Guardiana”, burek, najpopularnija ulična hrana na Balkanu, peti je na listi najbolje brze hrane na svijetu.
Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom, zeljem i krumpirom. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže sa crnim čajem, iako svi kod nas znaju da najbolje ide uz jogurt.
Kao najbolji brzi specijalitet proglašena je burmanska riblja čorba sa rižinim rezancima i povrćem, koja se obično jede u prijepodnevnim satima, a slijedi čuveni vijetnamski sendvič od bijelog bageta, sa majonezom i paštetom, hrskavim školjkama, povrćem i začinima.
Azijski specijalitet nalazi se i na trećem mjestu, slatki daulat ki chaat iz Indije, pravi se od mlijeka i pistacija, a svjetlo narančastu boju daje mu šafran.
Slijedi tajlandski phat Kaphrao, tradicionalno jelo napravljeno od mljevenog svinjskog mesa, piletine i morskih plodova sa sjeckanim bijelim lukom, a ponekad i grahom.
Na listi britanskog lista našli su se i sfenj iz Maroka, tijesto prženo u dubokom ulju, walkie-talkies iz Južne Afrike, napravljen od kuhanih kokošjih nožica i glave, kojima se dodaju samo začini, meksičko jelo temales od kuhanog kukuruza sa pikantnim komadićima i ljuti crveni grah, specijalitet iz Gane.
Posljednji na listi Top 10 brzih gastronomskih zadovoljstava su popularne Currywurst iz Njemačke, kobasica i pomfrit, koji se u ovoj zemlji tradicionalno služe uz curry ketchup dodatke i kruh po izboru.
 
bljesak l 6yka