Published On: Sat, Dec 10th, 2016

BURA U HRVATSKOJ: Ministar policije Orepić izjavio da je Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti


Slučaj ministra unutarnjih poslova Hrvatske Vlahe Orepića koji je u razgovoru za Globus napao suce Ustavnog suda na početku sjednice Vlade komentirao je premijer Andrej Plenković. Orepić je izjavio da je Ustavni sud najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti te kako je vrijeme da preda kolektivnu ostavku. Za optužbe o korupciji nije iznio dokaze, podsjeća HRT.
“Riječ je o izravnom napadu na Ustavni sud. Ja kao premijer i Vlada trebamo se vrlo jasno ograditi od tog intervjua koji na neprimjeren način ustavmne suce kako najvišu ustavnu instituciju u državi i ruši povjerenje građana u Ustavni sud. Taj intervju ne predstavlja službenu politiku Vlade”, kazao je Andrej Plenković na početku sjednice Vlade dodajući da je jučer “obavio razgovor” s Orepićem i “upozorio ga da takve izjave ne mogu dolaziti od članova Vlade”.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je potrebno poštivati trodiobu vlasti te da se dužnosnici u izvršnoj vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada toga suda.
Ustavni sud je jedan od stupova državne vlasti i jamac ustavnosti, poštivanja Ustava u Republici Hrvatskoj, dakle poštovanja svih demokratskih vrednota, same demokracije, ljudskih prava i svega ostaloga. Mislim doista da u Hrvatskoj moramo poštivati trodiobu vlasti i da se dužnosnici iz izvršne vlasti trebaju suzdržati od bilo kakvog komentiranja rada Ustavnoga suda, rekla je. Osobno, dodala je predsjednica, ne vidi nikakvih nezakonitosti ili neustavnosti u radu Ustavnoga suda.
Na prozivke Orepića osvrnuo se i predsjednik Sabora Božo Petrov koji ga je branio pitanjem. Tko je narušio dignitet – ministar koji je upozorio da postoje pojedinci koji se lažno predstavljaju u javnim ustanovama ili oni koji su glasovali za takve ustavne suce?, upitao je novinare Petrov.
Ministar pravosuđa Ante Šprlje nije želio komentirati oštre prozivke koje je na račun Ustavnog suda za tjednik Globus iznio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz Mosta, s čije je liste i on ušao u Vladu, te je poručio kako je na Saboru i Vladi da raspravlja o takvim pitanjima.
Ministarstvo pravosuđa nema nadležnost nad Ustavnim sudom, nema nikakav doticaj ni utjecaj na Ustavni sud. Njega bira Sabor, poručio je.
I sam sam više puta polemizirao s odlukama Ustavnog suda, ali ovdje se radi o ministru unuatarnjih poslova. Kad ovakve optužbe dolaze iz usta ‘šefa policije’ – očekujemo da doznamo što on to zna i što po tom pitanju namjerava učiniti, komentirao je zastupnik SDP-a Peđa Grbin. Naglasio je kako je zadatak ministra PNUSKOK-u prijaviti da postoje indicije da je određena osoba počinila kazneno djelo i time pokrene postupak. Premijerovom ‘packom’ Orepiću Grbin je zadovoljan, jer je njegova reakcija brza i javna.
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvdio je da su suci Ustavnog suda poslali pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu i zatražili njihovo očitovanje o javno iznesenim stajalištima i napadima ministra Orepića. Šeparović kaže kako ne zna ni za jedan takav ili sličan slučaj u svijetu – da netko, i to još član Vlade, tako napadne jednu instituciju./HMS/