Published On: Sri, ruj 21st, 2016

BURA U ČAŠI VODE: Politički vrh Srbije reagirao na izjave marginalnih bh. političara

Predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i predsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik oštro su reagirali na izjavu bivšeg zapovjednika Armije Bosne i Hercegovine o referendumu u RS-u.
Zaoštravanje odnosa dočekano je s negodovanjem kod građana BiH i Srbije s obzirom na to da ni jedni, a ni druge ne ​​vide nikakvu budućnost u ratnohuškačkim izjavama političara.
Analitičari smatraju kako su vlasti iz Srbije pretjerano reagirale na izjavu Sefera Halilovića s obzirom na njegov slabi utjecaj na službene politike u BiH.
Podsjećajući da Halilović vodi stranku (BPS) koja ima jednog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH politički analitičar Adnan Huskić pita da li su reakcije iz Srbije pretjerane.
“u skupštini Srbije je 14 zastupnika SRS na čelu s Vojislavom Šešljem. I dok Šešelj ne prestaje daje izjave u kojima zaziva nove ratove, a na koje nitko normalan više ne reagira, na Seferove reagiraju Dačić ii Vučić, svekoliki portali i medijske kuće. Da nije malo pretjerana ova reakcija “, pita se Huskić.
BPS Sefera Halilovića na proteklim izborima je osvojila jedan mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH i to onaj kompenzacijski koji je dodijeljen Zaimu Backoviću.
Sam Sefer Halilović neuspješno se kandidaro za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojivši tek 8 0,8 posto glasova i zauzevši petu poziciju na listi od deset kandidata. Šešeljevi radikali su na parlamentarnim izborima osvojili 306.052 glasa, odnosno 14 mandata. Mediji i politička javnost u Srbiji izjave Sefera Halilovića u kojima govori o ratu, a bilo ih je iu vrijeme pred opće izbore 2014., ni izbliza nisu koristili kao sada.
Politički analitičar Enver Kazaz uopće nije htio komentirati prijetnje Sefer Halilović i odgovor srbijanskih vlasti na njih ističući kako su “to sve gluposti”.
Istim povodom razgovarali smo i sa profesorom sigurnosnih studija na Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Izetom Beridan koji je kazao da bilo kakve ratne prijetnje nisu osnovane i utemeljene .
On je rekao da odgovor Vlade Srbije na izjave Sefera Halilovića predstavljaju isključivo dramatiziranja situacije. Beridan smatra i da održavanje referenduma u Republici Srpskoj jeste prijetnja miru, ali ne u kontekstu bilo kakvih oružanih sukoba. “Vlada Srbije dramatizira situaciju zbog unutarnjih prilika i stavlja se u poziciju zaštitnika RS-a više nego što je to neophodno”, rekao je Beridan . Što se tiče mogućnosti oružanih sukoba, Beridan ističe kako u zapadnom Balkanu definitivno dugo neće biti sukoba i ratova jer su potrošene ratne energije.
“Ovo su postratne politike koje pokušavaju ostvariti određene interese koji nisu ostvareni u ratnim uvjetima. Sve strane na određeni način dramatizuju situaciju “, kazao je Beridan.On smatra da se Srbija davanjem prešutne podrške održavanju referenduma u RS-a, a što predstavlja izravno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, miješa u unutarnje stvari BiH. Posebno ističe da je uvjeren kako strane obavještajne i vojne službe nemaju informacije o prijetnjama miru u smislu oružanih sukoba i rata u BiH jer ne postoji osnov za takvo nešto .
“Treba imati na umu da su na ovim prostorima tijekom predizborne kampanje . Srbija je tek završila izbore i stabilizira vladu, au BiH se ove godine održavaju lokalni izbori. Miloradu Dodiku je trebao ovaj referendum i jedinstvo u Narodnoj skupštinu RS-a prvenstveno zbog interesa njegove stranke “, smatra Beridan. Kako kaže, bilo bi dobro kada bi Srbija ostavila Dodika po stranu jer je pružanje podrške na određeni način otupilo oštricu oporbe u manjem bh . entitetu.
“Sefer Halilović nema legitimitet da govori u ime bošnjačkog naroda.Ima nešto malo legitimiteta preko svoje stranke. Govoriti o vremenu za koliko bi netko dobio rat mislim da je nije potrebno “, rekao je Beridan. Stava je kako se treba staviti do znanja da tek u slučaju pokušaja odcjepljenja RS-a neće proći bez oružanog sukoba. ” Praviti pretpostavke od 10 ili 15 dana jeste na neki način iritiranje javnosti s one strane Drine, ali i na svaku stranu “, zaključio je Beridan. Podsjećamo, Halilović je za TV1 rekao da će održavanje referenduma u RS-u značiti” raspakiranje “Daytonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine. “nakon referenduma dejtonski Ustav više ne vrijedi, onda se vraćamo na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja”, izjavio je Halilović. On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana. na pitanje da li u Bosni i Hercegovini, i na jednoj, i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio: “da , apsolutno. I zato ja apeliram da se dobro razmisli. Jer Slobodan Milošević je umro, JNA nema, nema tisuće tenkova, tisuće transportera. Ne može Srbija pomoći RS-u. Nećemo dopustiti da nam netko pola države otcijepi “, rekao je Halilović.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x