Published On: Čet, tra 21st, 2022

Bura bila kobna za najveći stoljetni hrast na Misištu

Bura koja je prije nekoliko dana snažno puhala u Hercegovini uništila je najveći stoljetni hrast na lokalitetu Misište na visoravni Bile iznad Širokoga Brijega.

Iz Eko udruge Prijatelji Bila ”Misište” kazali su za portal Jabuka.tv da se najveći stoljetni hrast rascijepio od zemlje sve do krošnje te da se nakrivio prema tlu.

Oštećeni hrast je potrebno ukloniti, a s ostalih hrastova trebat će ukloniti suhe grane. Za spomenuti posao trebat će osigurati vozilo ”grajf” pa ovim pozivaju sve koji mogu pomoći po ovom pitanju da im se jave.

Obvezujemo se da će na mjestu ovog hrasta biti zasađen novi koji će nastaviti tradiciju svog prethodnika, obećali su iz Eko udruge Prijatelji Bila ”Misište”.

Zub vremena načeo je stoljetne hrastove. Prije nešto više od 15 godina članovi spomenute udruge uredili su okoliš Misišta i prema prijedlogu stručnjaka pokušali su zaštititi hrastove oko kojih su napravili kamenu ogradu i nasuli dodatni sloj zemlje.

Podsjećamo, na lokalitetu Misište se više od 500 godina održava sveta misa. S obzirom da je riječ o udolini, lokacija je bila odlična za održavanje misnih slavlja koja su bila zabranjena za vrijeme Osmanlijskog carstva. Prema nekim izvorima, mise se slavila na ovom lokalitetu i prije dolaska Turaka.

Foto: Eko udruga Prijatelji Bila ”Misište”

U novijoj povijesti, posebice u 20. stoljeću, misa na Bilima bila je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih vjerskih događaja u cijeloj Hercegovini. Svake godine u nedjelju nakon Petrovdana (blagdan svetog Petra i Pavla, 29. lipnja) na bilski plato sliju se rijeke vjernika sa svih strana svijeta. Uz blagoslov polja slavi se sveta misa, a nakon toga slijedi narodno veselje uz tradicijske pjesme, plesove i igre.

Stoljetni hrastovi simbol su Misišta. Najstariji stanovnici Grabove Dragepričaju da su njihovi roditelji, bake i djedovi pričali da su izgled i veličina ovih hrastova bili ovakvi i u njihovoj mladosti.

Po završetku misnog slavlja u njihovoj hladovini bi se održavala tradicionalna bilska užina. Ta tradicija se održala do današnjih dana. Danas, posebice u dane vikenda mnogi izletnici se odmaraju u njihovoj hladovini.

jabuka.tv

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Ključna riječ je “nasuli zemljište”. Kao kad starac uzme viagru. Dobre namjere nisu uvijek i pametne.