Published On: Pet, lip 3rd, 2022

Bundestag se otvoreno miješa u stanje u BiH i pristupa selektivno

Sarajevo prošlog stoljeća pod utjecajem Bundestaga . Osnivanje Handžar divizije

Njemački parlament bi do kraja lipnja ili početkom srpnja trebao razmatrati i usvojiti rezoluciju o BiH koju predlažu zastupnici vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom (SPD) no još postoje prijepori o tome hoće li izrijekom biti prozvana tri “etno-nacionalna” lidera ili samo neki od njih.

Kako prenosi Dnevnik.ba, rezolucija iza koje bi trebali stajati SPD, Liberali (FPD) i Zeleni ima za cilj istaknuti novi odnos vlade kancelara Olafa Scholza prema BiH odnosno potrebu da se otklone postojeće blokade u toj zemlji i potakne njen napredak na putu ka članstvu u EU.

Izvjestitelj Bundestaga za BiH, SPD-ov zastupnik bosanskohercegovačkih korijena Adis Ahmetović, koji inače neskriveno djeluje kao bošnjački lobist, kazao je ranije kako žele jasno identificirati odgovorne za sadašnje probleme u BiH. On srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika smatra odgovornim zbog secesionističkih aspiracija, ali odgovornim drži i čelnika HDZ BiH Dragana Čovića.

“Dodik i Čović trebaju biti sankcionirani zbog pokušaja da podijele državu”, izjavio je skoro mlađahni Ahmetović.

Njegov stariji stranački kolega i dugogodišnji zastupnik u Bundestagu Josip Juratović dijelom se slaže s Nacrtom rezolucije. No, za razliku od Ahmetovića, Juratović smatra kako čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može nikako biti amnestiran od odgovornosti za stanje u zemlji odnosno kako je za to odgovoran barem koliko i lideri druge dvije nacionalne stranke.

U intervju za televiziju N1 kazao je kako se o tome vodi rasprava unutar parlamentarne radne skupine za europska pitanja.

“Trebaju biti tri imena navedena. Dakle, tu se prije svega ističe Dodikov nacionalizam, zatim, nacionalizam Dragana Čovića, ali isto tako i Bakira Izetbegovića. Ahmetović je bio mišljenja da Izetbegović ne treba biti na tom popisu jer on nije secesionist. Međutim, tu nije riječ samo o secesionizmu nego i o nacionalizmu”, kazao je Juratović koji je dosljedni kritičar koncepta po kojemu Bosnom i Hercegovinom upravljaju tri nacionalne stranke odnosno njihovi lideri.

Kada su ga iz bošnjačkih političkih krugova optužili da neutemeljeno pokušava izjednačiti odgovornost različitih političara u BiH Juratović je odgovorio kako za njega tu nema puno dvojbi odnosno kako kvalifikaciju “etnički-nacionalist” podjednako koristi za Dodika, Čovića i Izetbegovića.

“Posvećenost demokratskoj BiH i ravnopravnim građanima širom BiH mi je pri srcu i ne mogu stajati po strani dok se nacionalistima udvaraju. Budućnost je u demokratskoj BiH s proeuropskom orijentacijom. Za to moramo ojačati demokratske snage i sve nacionalističke snage nazvati onim što jesu: nacionalistima i rušiteljima društvene kohezije”, napisao je Juratović na Twitteru. Nacrt rezolucije za sada je razbjesnio Dodika, a Juratovićev pristup političare iz SDA. Dodik je u reakciji na Twitteru doveo u pitanje pravo Bundestaga da se uopće bavi stanjem u BiH a unaprijed je zaključio kako će prevladati koncept rezolucije koji zagovara Ahmetović odnosno da će Izetbegović biti aboliran.

“Ako već žele da pomognu, neka se ne miješaju u naša unutarnja pitanja. Unaprijed su odlučili da su Srbi i Hrvati krivi za stanje u BiH”, napisao je Dodik koji Ahmetovića optužuje za antisrpsku politiku predbacujući mu to što ne vidi nikakav problem u izjavama Izetbegovića i “stvaranju islamske države u BiH”.

Iz Izetbegovićeve SDA su pak stigle osuda na račun Juratovića pa je tako Šemsudin Mehmedović zastupnik te stranke u Zastupničkom domu parlamenta BiH, inače poznat po radikalnim bošnjačkim nacionalističkim izjavama, ocijenio kako je SDP-ov zastupnik u Bundestagu zapravo odvjetnik Hrvatske i Srbije u nastojanjima da se podijeli BiH.

“Ako je Bakir isto što i Dodik i isto što i Čović, onda on priprema pripajanje dijelova Hrvatske i Srbije Bosni i Hercegovini. Ovo je ista pokvarena politika EU koja je skrivala agresiju govoreći o građanskom ratu u BiH. 30 godina poslije, Juratović isto radi”, napisao je Mehmedović u objavi na Facebooku./M.L./HMS

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Europsky
Europsky
1 mjesec prije

A Danke Deutschland, a prije toga bacanje ruza na njemacke tenkove 1941.? Just don’t.Osjecam transfer blama.
Pozdrav svim antifasistima, ljudima otvorenog srca, kosmipolitama, filantropima, humanistima, ali i hrvatima.

Poskok je kao Užička Republika !
Poskok je kao Užička Republika !
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
1 mjesec prije

Raja 😎 , danas petak 😎 a, zna se, petkom Haso tradicionalno ide u pičiće 😎 😎 !

Nejse, ovaj put sam za ciljnu destinaciju izabrao slobodarski Kiseljak 😎 ! Već sam jednom prije bio u Kiseljaku, išao na one njihove čuvene pogačice sa sirom 🙂 a usput i da provjerim kakve su im slakice 🙂 <3 🙂 <3 !

Aman 🙁 , naiđoše 3 slatkice 🙂 <3 🙂 <3 , jedna imala i onu zločestu majicu “Pogrebi i Pomiriši 😎 ” a ja zino ko bekan 🙁 🙁 🙁 – umalo sam pojeo i papir i pogačicu 🙁 🙁 …

Allahimanet 😎 , poželite mi sreću 😉 – pa da se rastanemo 😎 !

Last edited 1 mjesec prije by Poskok je kao Užička Republika !
OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Poskok je kao Užička Republika !
1 mjesec prije

Toliko ste bijedni i jadni, da vas počinjem žaliti !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

a ogledalo, a sapun?!?
ops, SAFFUUUNA NEJMA!!
mi smo ssmrrdobaallijee, mi peremo pivskom flašom i

onda čopamo pitu prstima mirisnijemm…!

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Poskok je kao Užička Republika !
Poskok je kao Užička Republika !
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Jesi li Ti osuunećeni ili si osuunećena 🙂 <3 , de da to prvo rasčistimo 🙂 ?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
1 mjesec prije

ne prdi, džoomijski štakore…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

švabe spremaju budućeg SS-ovca i generalnog sekretara UN-a lisičje nosine kurta valdhajma da krene na safari u planine balkana..

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Hahah🤣🤣
Uzeoeovci,sto se sekirate,imate Kalabuhova.🤣
Sta vam radi ovaj Ahmetovic,covjek je upoznao Njemacku sa zlom s kojim se ovdje borimo.
Izvanredno.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Nas bosnjaka je malo al smo doooobbbrrooooo rasporedjeni😁🇧🇦🇧🇦🙋‍♂️

Poskok je kao Užička Republika !
Poskok je kao Užička Republika !
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Dobro Vas je General Ratko rasporedio po cijelom svijetu 😎

Last edited 1 mjesec prije by Poskok je kao Užička Republika !
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Poskoče dobro se zna tko je njemačka i zašto se ona zalaže ,pogledaj prošlost tako da nema potrebe objavljivati ikakve članke gdje se oni spominju .
Nisu vrijedni toga ,treba ih ignorirati ubuduće.

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Danke Deutschland, iz BundesTaga se cuju
gromoglasNi tekbiriiii za Bosnu i HercegoviNu !!

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
1 mjesec prije

Plenkovic, Zovko – svi su u Berlinu !!
Nagovaraju zastupnike u Bundestagu da izmjenu REZOLUCIJU !!

nisam kriv
nisam kriv
1 mjesec prije

Germani su vazda bili osmanski , turski , islamistički saveznici-jataci
Uvjek počinjali ratove koje su gubili na štetu svih nas !