Published On: Uto, tra 25th, 2017

Bukvarevićeva liječnica i nezakoniti inspektorat ponovo izvode iz prava branitelje

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a održao je svoju redovitu desetu  sjednicu, na kojoj su razmatrana trenutno najaktualnija pitanja vezana za braniteljsku populaciju te su doneseni zaključci koji će biti odaslani predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH na realizaciju, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bukvarevićeva liječnica i nezakoniti inspektorat

Razmatrana je informacija o radu i problematici rada Instituta za medicinsko  vještačenje. Istaknut je problem institucionalnog paralelizma u odnosu na rad instituta, a koji se događa u organizaciji ministra branitelja FBiH na način da je ugovorom o djelu angažirao privatnu liječnicu koja  daje svoje privatno mišljenje na odluke koje donosi Institut za medicinsko vještačenje FBiH  vezano  za stupanj invaliditeta branitelja te privatne neinstitucionalne ocjene koristi nezakoniti inspektorat koji postoji u Ministarstvu branitelja FBiH, te kroz upravni postupak ponovno izvodi iz prava branitelje izlaže ih dodatnim maltretiranjima i u potpunosti narušava pravnu sigurnost branitelja jer nezakonito poništava odluke jedino mjerodavne institucije a to je Institut za medicinsko vještačenje kad je u pitanju ocjena tjelesnog oštećenja branitelja.

Jedina institucija koja može donositi  odluke o validnosti ocjene Instituta za medicinsko vještačenje FBiH je mjerodavni sud, a nikako privatno angažirana liječnica. Odjel traži da se odmah prestane s ovom praksom i tražit će od mjerodavnih institucija u FBiH nadležnih za ocjenu zakonitosti rada izvršnih tijela vlasti u FBiH da obustavi  ovu negativnu i nezakonitu praksu Ministarstva  branitelja. Ukoliko se nastavi ova nezakonita aktivnost u Ministarstvu branitelja Odjel za branitelje će tražiti od ravnatelja Instituta da obustavi sve aktivnosti na ocjeni zdravstvenog stanja branitelja u procesu revizije. Također je istaknuta puna potpora ravnatelju instituta u njegovu  nastojanju da rad Instituta organizira na zakonit način.

Izmjeniti odluku o zapovjednim dužnostima

Odjel je razmatrao i informaciju vezano za  Odluku o zapovjednim dužnostima koju je donijela predhodna  Platformaška vlast, ukazujući na nezakonit postupak u donošenju  ove i stavljanju izvan snage već postojeće Odluke. Ova Odluka  svojim odrednicama na štetu  je pripadnika HVO koji su obnašali dužnosti ranga zapovjednika bojne i više. Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a traži od ministra branitelja da se izvrše izmjene ove Odluke , a ako to ne izvrši tražit će od nadležnih ovlaštenih dužnosnika u FBiH da ulože apelaciju Ustavnom sudu radi ocjene zakonitosti sporne Odluke.

Na sjednici je razmatrana  informacija o statusu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja. Traži se od Vlade FBiH da usuglašeni tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom  povoljnijem umirovljenju  koji je uradila interresorna  skupina a usvojila Vlada FBiH proslijedi u parlamentarnu proceduru. Ovim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama vračaju se nezakonito oduzeta stečena prava ove populacije branitelja.

Također je razmatrana informacija o aktivnostima vezanim za Zakon o udrugama od posebnog značaja za FBiH. Dana je potpora aktivnostima i stavovima predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a  koji sudjeluju u razgovorima vezano za tekst ovog Zakona. Raspravljalo se o problemu  ne implementacije odluka Ustavnog suda i pravosudnih instituciju od strane izvršne vlasti FBiH, a koje se odnose na vračanje u prava branitelja koji su iz svojih stečenih prava nezakonito izvedeni. Traži se od Ministarstva branitelja  FBiH da ažurno provodi sve pravomoćne sudske presude i da nakon tih presuda vraćaju braniteljima oduzeta prava.

O zahtijevima “Zaboravljenih branitelja”

Na sjednici se raspravljalo i o Rezoluciji  koju su u Parlament FBiH uputili Zaboravljeni branitelji.

Konstatirano je da je socijalno stanje branitelja, a i većine građana u FBiH jako nepovoljno. Isto tako istaknuto je da se u javnosti ne iznosi puna istina o pripadajućim pravima branitelja temeljem sudjelovanja u Domovinskom ratu.  Zakonom  je propisano da svaki branitelj pripadnik HVO i ABiH za sudjelovanje u ratu ima pravo na dvostruki mirovinski staž, da su svi branitelji za sudjelovanje u  Domovinskom ratu ostvarili pravo na certifikate a i zakoni o dopunskim pravima u Županijama  propisali su da razvojačeni  branitelji imaju određena prava ukoliko su u potrebi. Ove činjenice govore da je svaki branitelj ostvario barem neko od prava. Istina nisu svi ostvarili prava na prijevremene mirovine. Ta prava 90% korisnika ostvarilo je iz radnog odnosa od 2004. godine kada se radi reforma  oružanih snaga BiH te se zbog reforme vršilo smanjenje  brojnog stanja te temeljem te aktivnosti pod propisanim uvjetima dio branitelja je ostvario prijevremeno  umirovljenje, navodi se u priopćenju.

Što se tiče zahtjeva iz Rezolucije, Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a je prije dvije godine inicirao potrebu za donošenje registra branitelja i registra  branitelja korisnika prava i to podržavamo, ističe se u priopćenju. Kad je u pitanju ratni dodatak Odjel smatra da Vlada  FBiH koja je odgovorna za financijsko stanje u FBiH sagleda i Parlamentu ponudi realno, financijski održiv prijedlog. -Mi kao odgovorna institucija ne možemo i ne želimo davati lažna obećanjima braniteljima ukoliko ta obećanja nije moguće provesti, navodi se u priopćenju.

Kao točka dnevnog reda razmatrana je i informacija vezano za obilježavanje 25 obljetnice „Lipanjskih zora“. Dana je potpora planiranom programu aktivnosti i naglašen značaj borbenih operacija  u povodu kojih se obilježava ova manifestacija.

Na sjednici se raspravljalo i o aktivnostima vezano za donošenje Zakona o pravima branitelja u RH.

-Očekujemo da je nakon više zajedničkih sastanaka i sudjelovanja predstavnika HVO-a u izradi teksta Zakona dovoljno  prezentirana potreba definiranja i statusa pripadnika HVO-a i ostvarivanje prava temeljem ovog zakona. Očekujemo da će Vlada RH i Parlament  validno vrednovati doprinos HVO-a u obrani  BiH a i RH, te da stečena prava branitelja pripadnika HVO-a neće biti umanjena ,a ako je moguće i još i proširena, stoji u priopćenju.

Reorganizirati Ministarstvo branitelja

Na sjednici Odjela istaknuto je sveopće nezadovoljstvo radom Ministarstva za branitelje FBiH, loša personalna pozicija pripadnika HVO-a i Hrvata u ovom Ministarstvu, jer ih nema na rukovodnim pozicijama te potreba da se ovo pitanje žurno mora rješavati na tragu ranijih zahtjeva o reorganizaciji Ministarstva na sektore komponenti  koje postoje i u današnjim  OSBiH a to je HVO i ARBiH. -Takva organizacija je jamactransparentnog, zakonitog i pravičnog odnosa spram pripadnika braniteljske populacije čime će se vratiti  izgubljeno povjerenje pripadnika HVO-a  u aktivnosti Ministarstva za branitelje jer su do sada sve aktivnosti išle na štetu branitelja HVO-a, stoji u priopćenju Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a./HMS/