BUKTI RAT U SDA – ČAMPARA: Sarajlić mora biti smijenjen, predloženi ministri u ŽS ne mogu dobiti podršku

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Aljoša Čampara oglasio se danas povodom afere “Asim” odnosno skandaloznog snimka koji je procurio u javnost proteklog petka.

Čampara je Facebooku napisao da građani BiH posljednja dva dana svjedoče brojnim događanjima vezanim za kompromitirajući snimak koji je objavio načelnik općine Novo Sarajevo Semir Efendić, prenosi Klix.

“Moram reći da se apsolutno ograđujem od svega što se čuje u navedenom snimku. Ovo nije sustav vrijednosti u kojem želim sudjelovati i živjeti”, poručio je.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH, izaslanik Kluba Bošnjaka i zastupnik u Skupštini ŽS Aljoša Čampara je mišljenja da SDA žurno mora uraditi sljedeće:

1. Predsjednik kadrovske komisije mora žurno biti smijenjen.

2. Mora se žurno uvesti povjereništvo u ŽO SDA Sarajevo jer je proces izbora u potpunosti kompromitiran. Akteri snimka su pokazali javnosti da su imali ovjerene glasačke listiće na osnovu čega su izveli tzv “bugarski vlak”.

3. Dva ministra predložena za Vladu ŽS, a koja se pominju u snimku, ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja “prvim do Bakira” i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili “sluge” pojedincima.

4. SDA treba uputiti ispriku građanima i poslati jasnu poruku da će očistiti svoje redove od ovakvih i sličnih pojedinaca.

“Iskreno se nadam i vjerujem da će rukovodstvo SDA, radi budućnosti naše djece, imati hrabrosti donijeti ispravne i pametne odluke. Domovina se brani i poštenjem i čašću. Ukoliko to ne uradi bojim se da odlazimo u bezdan iz kojeg se teško možemo vratiti na tračnice”, napisao je kraj Čampara.

Pored Čampare ranije su povodom ove afere reagirali i drugi dužnosnici SDA. Najoštriji su bili državni parlamentarci SDA Alma Čolo i Šemsudin Mehmedović, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, a sadržaj snimka, mada blaže, su osudili i lider SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Podsjetimo, snimak koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na kojem se jasno čuje dogovor za “kupovinu” glasa jednog od izaslanika na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA najava je velike afere koja otvara mnoga pitanja.

Na snimku se spominje lider SDA Bakir Izetbegović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, budući ministar kulture u Vladi ŽS Emir Hadžihafizbegović, zatim Senad Hasanspahić, budući SDA-ov ministar za pitanja branitelja ŽS…