Published On: Pet, ožu. 3rd, 2017

BUGOJNO: Višak uposlenih u osnovnim i srednjim školama, sve manji broj upisanih učenika

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije Katica Čerkez boravila je u radnom posjetu općini Bugojno, prenosi Dnevnik.ba. 

Tom prilikom, ona se sastala s bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem, predsjedavajućim OV Igorom Vrljićem i direktorima osnovnih i srednjih škola u tom gradu.

Razgovarali su o sve manjem broju upisanih učenika i problemu viška uposlenih u školama, koji bi se uskoro mogao naći pred školskim rukovodstvima.

-Direktori moraju napraviti izlaznu strategiju o tome kako prevazići viškove uposlenih u osnovnim i srednjim školama – kazala je Čerkez.

Neophodna je, smatra, veća pažnja pedagoga u školama, socijalnih i zdravstvenih institucija, s ciljem podrške djeci s poteškoćama u razvoju.

-Animirat ćemo da Centar za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja i Centar za socijalni rad, po tom pitanju, budu na usluzi – naglasila je.

Ministrica Čerkez je potvrdila da je Vlada SBŽ-a odobrila 30.000 KM za uvođenje centralnog grijanja u područnoj školi u naselju Vesela.

U istim aktivnostima, kako se čulo, općinska vlast će sudjelovati s iznosom od 10.000 KM.

Bilo je riječi i o projektu proširenja Prve osnovne škole „Jaklić“, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku, čiju će realizaciju dijelom financirati Vlada Republike Hrvatske.

Razmatran je zahtjev da se, zbog velikog interesa djece s područja gornjovrbaske regije, u zgradu gimnazije vrati srednja medicinska škola, koja je prije rata postojala u Bugojnu. /HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer