Published On: Ned, sij. 14th, 2018

Bugarska upozorava EU na mogući “sirijski scenarij” na Zapadnom Balkanu

“Ako EU ne pošalje jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana da još uvijek imaju izglede za ulazak u Europsku uniju, tada se u regiji može pojaviti scenarij poput sirijskog”, za španjolski ABC je izjavio premijer Bugarske Bojko Borisov i dodao kako će EU “ako napusti Zapadni Balkan, skupljati gorke plodove”.

Bugarski premijer Bojko Borisov je upozorio na rizike nestabilnosti na Balkanu i da bi se naša regija mogla pretvoriti u “novu Siriju”. Prema njegovim riječima, mogu se pojaviti rizici na zapadu Balkanskog poluotoka, ako EU ne potvrdi da zemlje ove regije još uvijek imaju izglede za pridruživanje Europskoj uniji, navodi španjolski dnevni list ABC.

U prvoj polovici 2018. Bugarska predsjeda Vijećem Europske unije i Borisov je obećao da će naporno raditi kako bi se EU partneri složili da se balkanskim zemljama pošalje “jasna poruka po pitanju članstva u EU”.

“Inače, možemo vidjeti scenarij kao u Siriji. Ako ih ostavimo same, skupljat ćemo gorke plodove”, upozorio je Bojko Borisov.

Bugarski premijer je također preporučio smirivanje napetih odnosa s Turskom, s kojom Bugarska dijeli granicu.

Tijekom Varšavskog ugovora je u bugarskoj vojsci bilo 120 000 ljudi. Njihov je cilj bio da izdrže četiri dana, prije nego što dođu sovjetske trupe kako bi mogle odbiti moguće napade iz Turske. Dok ne promijenimo europsku vojnu doktrinu, radije se pomirimo s Turcima”, naglasio je bugarski premijer.

Istovremeno, kako prenosi španjolski list, Borisov nije zagovarao mogućnost pristupanja Turske EU, budući da se ta ideja sve više odbija u Europskoj uniji.

Bugarski premijer se također dotaknuo vrlo važne teme ruskog utjecaja u njegovoj zemlji, navodi se u članku.

Sofija je jedna od rijetkih europskih metropola u kojima je sačuvan spomenik sovjetskim vojnicima.

Utjecaj Rusije u Bugarskoj nikako nije beznačajan, a proturuske izjave nitko ne pozdravlja. Ali sam glasovao za sankcije vezane uz aneksiju Krima, jer se prešla crta koja se nije trebala prijeći. Drugo pitanje je utvrditi jesu li sankcije protiv Rusije bile učinkovite ili ne”, rekao je Borisov.

Govoreći o još jednom produžetku sankcija protiv Moskve tijekom bugarskog predsjedanja Europskom unijom, bugarski premijer je rekao da treba pričekati da se u Rusiji održe izbori, “u kojima će bezuvjetno ponovno biti izabran Vladimir Putin”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer