Published On: Sri, ruj 14th, 2016

Budući premijer Plenković – strelovit uspon u politici, nov u HDZ-u

Andrej Plenković, prije svega diplomat, a sada i političar, peti predsjednik HDZ-a, rođeni je Zagrepčanin, s tim da su mu i otac i majka Dalmatinci. Dobar dio mladosti proveo je na Hvaru, u Svirču, odakle je njegov otac, sveučilišni profesor Mario Plenković, ili u Makarskoj, gdje se rodila njegova majka, vrsna liječnica Vjekoslava Raos.
Četrdesetšestogodišnji lider HDZ-a završio je Pravni fakultet i diplomirao na temu institucija Europske zajedice, a ujedinjena Europa ostat će do danas predmet zanimanja hrvatskog europarlamentarca koji je posljednje godine proveo u Bruxellesu.

Volonterizam i diplomacija

Uostalom, velik dio diplomatske karijere Andreja Plenkovića vezan je za taj grad, od samih početaka, kada je kao mladi student prava izabran 1992. godine za predsjednika Europske udruge studenata prava te je dio mandata obavljao baš u glavnom gradu Europe. Upravo je taj angažman još za vrijeme studija bio izazov i za diplomaciju, koja ga je privlačila još otkad je u Obrazovnom centru za jezike pohađao srednju školu. Za vrijeme studija volonterski je radio kao prevoditelj u promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj. Na Zrinjevac je došao 1994. Njegovo prvo radno mjesto bilo je “stručni suradnik” u Odjelu za europske integracije, a bavio se odnosom Hrvatske i Vijeća Europe i EU.
Diplomatska karijera Andreja Plenkovića razvijala se izuzetno brzo, pa je postao voditelj ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića, pisao je govore za dužnosnike i radio u odjelu za analitiku. Nije zanemario ni struku; završio je poslijediplomski studij, položio ispite na Diplomatskoj akademiji i magistrirao pred profesorom Budislavom Vukasom.
Prva postaja diplomatske službe u inozemstvu bio je Bruxelles, gdje je bio zamjenik šefa hrvatske Misije pri EU. “Pripremao sam podnošenje zahtjeva Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji 2002. i 2003., lobirao za status države kandidatkinje 2004. i za otvaranje pristupnih pregovora 2005.”, rekao je Plenković, tada očekujući da će postati glavni hrvatski pregovarač sa EU. Ali, Sanader ga je izigrao i poslao u Pariz da bude drugi čovjek u Veleposlanstvu.

Pregovori

I u Parizu Plenković je lobirao za hrvatske interese i brži ulazak u EU. Gordan Jandroković kao šef diplomacije pozvao je Plenkovića u travnju 2010. da prihvati dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor. Sudjelovao je tako u samom finišu pregovora. Član HDZ-a postao je 2011., ali s politikom je već imao iskustva jer je vodio i stožer predsjedničkog kandidata Mate Granića na predsjedničkim izborima 2000. Kada je Martina Dalić 2011. predvodila listu za Sabor, u VII. izbornoj jedinici izabran je i Andrej Plenković. Nastavio je s europskim poslovima, a odlukom parlamenta od travnja 2012. do srpnja 2013. Plenković je bio jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu.
S Tomislavom Karamarkom nikada nije imao harmonične odnose i kada je Plenković glatko prošao na HDZ-ovoj listi za zastupnika u Europskom parlamentu, tadašnjem predsjedniku HDZ-a je laknulo. Nije mu godilo ni što se po stranačkim hodnicima povlači priča da je mladi Andrej Plenković idealniji za šefa stranke od Karamarka, koji se hvalio nizom pobjeda.
Nakon dvadeset godina svih mogućih aktivnosti u europskoj politici, Plenković je u srpnju 2013. postao zastupnik u Parlamentu. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 2. srpnja 2013. govorio je na hrvatskom jeziku, kao prvi zastupnik iz Hrvatske. U srpnju 2014. izabran je za jednog od četiriju potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Parlamenta, a posebno se bavio stanjem u Ukrajini.
Izbor Tihomira Oreškovića za premijera i neuspjeh Karamarka na prošlim izborima, kada se očekivala uvjerljiva pobjeda, bio je signal da se Plenković počne još više zanimati i za stanje u HDZ-u. Ipak, nije se želio suprotstaviti Karamarku na stranačkim izborima, ocijenivši da bi to moglo imati loše posljedice za HDZ i Vladu. Čim je Karamarko sam srušio vlastitu Vladu i izgubio podršku vrha HDZ-a, prepoznat je kao idealan novi lider stranke i glatko, bez protukandidata, pobijedio na stranačkim izborima.
Plenković izbjegava grubu retoriku, ne bježi od sučeljavanja, a u njegovu najužem timu su prije svega ljudi koji su također došli iz svijeta diplomacije, od Ive Davora Stiera do Davora Božinovića, ali i onih koje je Karamarko marginalizirao, poput generala Damira Krstičevića. Ljubomorno čuva svoj privatni život, a nedavno je postao otac sina Maria u braku s dubrovačkom pravnicom Anom Maslać.