Published On: Čet, ruj 22nd, 2016

BUDUĆI DA ONA SAMA TO NITI ZNA NITI SMIJE: Hrvatska će pitanje BH Hrvata prepustiti SAD-u i EU?


U hotelu Pantovčak, sjedaše tako Mate Granić te njegovih dvoje savjetnika, Kolinda Grabar Kitarović i Domazet Lošo koji su razgovarali  samo na jednu temu. Je li RH država hrvatskog naroda il nije. Šta ćemo ako mi kažemo da jest, a izvana nam jave da nije? Ako je država hrvatskog naroda, bi li mi trebali kao njeni predstavnici da zauzmemo neki stav oko Hrvata van RH, recimo u BIH, i šta ako ga zauzmemo a on se, ne daj Bože, nekome ne svidi? Recimo stvarnim vladarima RH? I šta ako opet uprskamo? Zadnji put kad smo im “pomagali” gurnuli smo im visokog predstavnika da se iživljava nad njima. Da ne zeznemo opet? Bit će ružno, toliki su od tamo izginuli za nas, prejadno ih je dva put izdavati. U tom trenutku u ured je ušao Ivo Banac rječima, haj vas troje završavajte, evo vam priopćenje, friško je stiglo iz Ambasade,  Lošo otrči daj ovo u medije i potpiši kao vaše, nemoj da mene provaljuju, Mate ajde bolan kući…
Nakon ovog potpuno lažnog, odvratnog, i lošeg uvoda izvolite i stvarnu agencijsku vijest: 
“Hrvatska će oko događaja u BiH već sljedećih dana reagirati na visokoj razini prema Europskoj uniji i SAD-u, kao i kroz Vijeće za implementaciju mira i odigrat će čvrstu i aktivnu ulogu”, rečeno je Jutarnjem listu iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.
Sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u New Yorku na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozorno prati sve što se događa u BiH, a hrvatski je prioritet, među ostalim, ukazati međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata. “Hrvatska ima legitimno pravo boriti se za ravnopravnost Hrvata u BiH”, rekao je listu dr. Mate Granić, savjetnik hrvatske predsjednice.
Prema pisanju Jutarnjeg, u New Yorku će se susresti i hrvatski i BiH šefovi diplomacija Miro Kovač i Igor Crnadak i razgovarati o stanju u državi.
“U ovom se trenutku u BiH događa više značajnih procesa. S jedne strane je najava referenduma u RS koji je međunarodna zajednica osudila. Osuda je stigla i od Vijeća za implementaciju mira, osim od Rusije. I naša je predsjednica zauzela vrlo jasan stav oko referenduma”, kaže Granić.
Savjetnik hrvatske predsjednice tvrdi kako se usporedo odvijaju i drugi proces, prije svega nastojanje Bruxellesa da BiH započne pregovore o ulasku u EU.
“To je izuzetno ohrabrujući potez koji Hrvatska podržava”, naglašava Mate Granić. Treći proces su lokalni izbori u BiH koji će značajno odrediti budućnost cijele države, a kada je riječ o hrvatskom korpusu, postoji i četvrti važan proces koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što prije doći na dnevni red.
“Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, prije svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH. Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsjednice, ali čvrsto vjerujemo i nove hrvatske Vlade”, tvrdi dr. Granić.
Nakon što je izgledno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procjena da će biti i znatno bolja suradnja u državnom vrhu i jasan stav prema BiH, smatra Granić.
„Sada postoje uvjeti da Hrvatska ima jednu i jedinu državnu politiku prema BiH i to je potpuno nova kvaliteta. Toga do sada nije bilo i zato je važna buduća sinergija predsjednice i premijera“, podsjetio je.
Nadodao je kako Andrej Plenković jako dobro poznaje stanje u BiH, a kao europarlamentarac u prosincu prošle godine bio je jedan od glavnih organizatora vrlo zapaženog skupa o BiH u Bruxellesu na kojem je uz vrlo ugledne sudionike govorila i visoka predstavnica za vanjske poslove EU Federica Mogherini./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x