Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

Budiša još 1996. želio promijeniti ime ‘Titova trga’, no HDZ ga nije podržao

Bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, nakon duge medijske šutnje, oglasio se povodom inicijative da se promijeni ime Trga maršala Tita. Tvrdi da je on još 1996. godine predložio da se ‘Titov trg’ nazove Trg Republike Hrvatske, ali da HDZ tada nije dao da se makne Titovo ime
Nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pristao na uvjet Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, odustao od referenduma i odlučio da se odluka o preimenovanju Trga maršala Tita donese u Gradskoj skupštini, započelo je političko natjecanje tko je prvi predložio eliminaciju Tita, piše Večernji list.

Dodaju kako se HDZ-ovci sada vole hvaliti da su upravo oni prvi u dva navrata tijekom posljednje dvije godine tražili ‘Titov progon’, ali nisu imali podršku u Skupštini, te kako je poznato da prvi predsjednik Franjo Tuđman nije bio za uklanjanje Tita.

No, Večernji list otkriva manje poznatu epizodu, točnije da se Dražen Budiša još krajem 1996. godine kao skupštinski zastupnik zalagao da se Titovo ime makne s tog trga, no da je njegova inicijativa tada propala jer ga nisu podržali ni HDZ ni SDP.

‘Te 1996. bio sam član Komisije za imenovanje ulica i trgova, danas je to skupštinski odbor. Tada je netko skinuo ploče s nazivom Titova trga, što mi kao članovi Komisije nismo ni znali. Pismom nas je na tu činjenicu upozorio tadašnji SUBNOR. Oni su u pismu prosvjedovali i tražili da se ploče s nazivom vrate na trg.

Tada sam na sjednici komisije rekao da nema smisla naručivati nove ploče jer ionako treba mijenjati ime Titova trga. U tom trenutku nastaje mala konsternacija i za riječ se javlja prof. Lejla Dobrović, povjesničarka koja je bila vanjska članica komisije. Pogledala me začuđeno i rekla: ‘Ali, gospodine Budiša, vi znate da je naš predsjednik protiv promjene Titova imena’.

Na to joj odgovaram: ‘Ne znam, ni sam s njim o tome razgovarao, ali ne bih se iznenadio da je tako’. Ona je mislila da se ja to ne bih usudio predložiti da znam da je Tuđman protiv’, ispričao je Budiša za Večernji list.