Subota, 22 lipnja, 2024

Budimpešta poručila: “Spremni smo braniti etničke Mađare u Ukrajini”

Must Read

Mađarske vlasti su ozbiljno zabrinute zbog izbijanja nasilja na zapadu Ukrajine, naročito na prostoru regije Zakarpatija jer tamo živi oko 150,000 etničkih Mađara. Podsjetimo, ovo je prostor gdje je došlo do eskalacije sukoba između ukrajinskih vlasti i pripadnika militantne nacionalističke organizacije Desni Sektor. Situacija je i dalje napeta te bi moglo doći i do daljnjih sukoba.

Mađraski mediji sada prenose kako je Budimpešta spremna “poduzeti sve mjere” kako bi se zaštitila mađarska manjina u Ukrajini. Jedan od visokih dužnosnika mađarske Vlade, ministar Janos Lazar, istaknuo je: “Ukoliko Mađari na prostoru Zakarpatije budu u opasnosti, i ukoliko budu morali bježati, mi ćemo im svima pomoći, primiti ćemo ih sve”.

Ministar Lazar također ističe kako se mađarske vlasti već pripremaju za “najgori scenarij” po pitanju Ukrajine. “Prema pojedinim analizama Ukrajina se nalazi na rubu kolapsa, a taj proces jača aspiracije za autonomiju, što može predstavljati dodatni sigurnosni izazov”, rekao je.

Iako ukrajinski zakon formalno ne priznaje dvojno državljanstvo, većina od 150,000 etničkih Mađara u Ukrajini imaju mađarske putovnice, a i iznad brojnih Vladinih zgrada u toj regiji vijore se mađarske i ukrajinske zastave.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -