Published On: Wed, May 15th, 2013

Budimirova tužba neosnovana, ministar Helez se ne tereti za klevetu

Općinski sud u Mostaru proglasio je neosnovanu tužbu odmetnuto-nametnutog i nelegalnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira protiv nelegalnog i nametnutog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukana Heleza u kojoj je Budimir teretio ministra Heleza za klevetu.
Naime, komentirajući prošle godine najavu tužbe predsjednika FBiH Živka Budimira o pokretanju postupka ocjene ustavnosti Zakona o reviziji u političkom magazinu BHRT-a “Crta” ministar Helez je iznio mišljenje i stavove koji su se odnosili na radnje Živka Budimira, a koje su za posljedicu imale i nekoliko tisuća lažnih korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Nakon toga predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je podnio tužbu, zahtijevajući da resorni ministar odgovara za klevetu.
U Općinskom sudu smatraju da je ministar Helez u jednom dijelu intervjua iznosio svoje mišljenje, svoje vrijednosne sudove te prenio ono što mu je u neposrednom kontaktu iznio sam tužitelj i njegovi suradnici, pa se njegovo izražavanje ne može kvalificirati kao kleveta.
Tuženi Zukan Helez ne može biti odgovoran ni po odredbi čl.7. st.1. tč.1.a. i b. Zakona o zaštiti klevete, stoji, između ostalog, u Presudi Općinskog suda u Mostaru.