Published On: Pet, velj 1st, 2013

Budimir Živko, cijenjen među dilerima

Živko Budimir, nametnuti i odmetnuti predsjednik FBiH, za pola godine je pomilovao i smanjio kaznu osuđenom dileru Damiru Vašičeku Vilki (30) iz Mostara, a ta “ničim izazvana” odluka se tek treba obznaniti u Narodnim novinama FBiH. Njemu je Županijski sud, zbog ranije uvjetne osude, još lani kaznu zatvora s dvije povećao na 3,4 godine, a u ovu je kaznu uračunato i vrijeme koje je Vašiček proveo u pritvoru od 7. travnja prošle godine. Tada su uhićeni Bojan Puvača (34) iz Mostara, koji je osuđen na 1,8 godina, i mladića iz Konjica, koji je postao svjedok pokajnik. Podsjetimo, najprije su ova dvojka uhvaćena u Ulici braće Lakišića, a kod njih je pronađeno po pola kilograma heroina. Nakon toga je uhićen i Vašiček, koji je kod sebe imao pištolj CZ 99 s dva spremnika metaka. Unatoč upornom negiranju, Vašiček je odmah označen kao organizator cijelog posla oko trgovine drogom.
Inače, on je početkom 2008. bio privođen za istrage oko ubojstva njegova prijatelja Emira Hadžića, što ni do danas nije rasvijetljeno, da bi za pretresa pronađeno oko 200 grama čistog heroina pa je osuđen na deset mjeseci zatvora zbog trgovine drogom. U travnju 2009. godine Vašičeka se sumnjičilo da je počinio kazneno djelo poticanja, a u vezi s kaznenim djelom izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari. Vašiček je na zatvorskom dopustu imao fizički sukob s Rijadom Dumporom pri čemu je zadobio ozljede, a kako bi se osvetio, angažirao je drugu osobu da zapali Dumporovo vozilo. Krajem 2010. u blizini kuće Damira Vašičeka bačena je bomba pa su geleri oštetili četiri parkirana automobila. I u veljači 2011. godine priveli su ga inspektori SIPA-e TU Mostar zbog trgovine drogom.
Budimirovi oprosti
Kako smo pisali, Živko Budimir prošle godine potpisao je odluke o pomilovanju 96 osuđenika, među kojima je čak 85 pomilovanja koja nisu dobila suglasnost prvostupanjskih sudova i Federalnog ministarstva pravosuđa. Osuđenici za najteža kaznena djela, među kojima su i ubojice i silovatelji, oslobođeni su neizdržanog dijela zatvorske kazne, nekima je kazna zamijenjena uvjetnom, a nekima pak presuda izbrisana iako se pravosuđe izjasnilo protiv toga. Osim 35 ubojica, Budimir je pomilovao petoricu napadača na policajce, deset razbojnika, pet osoba koje su počinile tešku krađu, devetoricu koji su teško ugrozili sigurnost javnog prometa, po jednog otimača i piromana te jednu osobu koja je prouzrokovala smrt iz nehata.
VL