Published On: Pon, velj 11th, 2013

Budimir Sanji Vuleti skratio kaznu za pola godine

Zbog pomaganja u podmuklom ubojstvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine, Sanja Vuleta iz Busovače osuđena je na deset godina robije. Kaznu izdržava u zatvoru u Tuzli i važi za – kraljicu ove robijašnice. Na slobodu će izaći za nekoliko dana, i to opet zahvaljujući Živku Budimiru, oktroiranom predsjedniku FBiH, koji joj je nakon njenih molbi ukinuo preostalih pola godine zatvora.
Učila u ćeliji
“U ćeliji učim i završavam Pravni fakultet u Tuzli. Kada izađem na slobodu, ubrzano ću disati i hodati iako nikada neću moći nadoknaditi godine provedene u zatvoru. Nisam se predala, konobarišem u zatvorskom restoranu, a poslije toga učim do 23 sata. Koristim slobodne vikende, sama bez pratnje policajaca idem na ispite”, ispričala je ranije novinarima. Za robijanja, ona se udala i ubrzo razvela. Udala se za Čapljinca koji živi u Mostaru i s kojim je od ranije bila u vezi i on je, dok je bila u mostarskom zatvoru, redovno posjećivao. Kada je prebačena u tuzlanski, rjeđe je dolazio. Ona je pak za jednog slobodnog vikenda upoznala mladića iz Banje Luke koji živi i radi u Sloveniji i među njima je planula ljubav, pa se razvela.
“Za vikende se sredim, oblačim se moderno, vodim računa o sebi, izađem vani i uvijek sam vesela i raspoložena, odem roditeljima u Busovaču ili budem s prijateljicama s fakulteta u Tuzli gdje malo tko zna da sam u zatvoru. Prošlog i pretprošlog ljeta bila sam po mjesec dana na godišnjem odmoru u Neumu”, ipričala je Vuleta, a na konstatacije da uživa posebne privilegije, ona je odgovorila:
Zovu je ‘šefica’
“Znam da me ovdje zovu ‘šeficom’, ali bez razloga. Hoće preko mene da unište upravnika zatvora Hasana Hadžića pa lansiraju priče da sam njegova ljubavnica, da ja s njim upravljam, da on radi što ja hoću. Ništa nije točno. Ja hoću još da magistriram, da se zaposlim i ostanem sa sadašnjim momkom”. Dok Vuleta planira svoju budućnost, još se ne zna kome je ona zapravo i zašto pomagala likvidirati nesretnog Blaška, koji je još početkom veljače 2003. s leđa ubijen u svome vozilu, na lokalnoj cesti između Mostara i Š.Brijega. Prokazivala je više osoba, ali su svi na kraju oslobođeni, a ona je jedina na kraju osuđena na desetljeće zatvora, što je očito dobro iskoristila. Možda je uskoro kao pravnicu negdje i sretnemo na poslu u ovdašnjim sudovima ili je pak možda čeka još svjetlija karijera u Sloveniji. Ovo će očito biti samo još jedno u nizu odluka o pomilovanju nad kojim se ni pravosudni radnici ne mogu načuditi.
Pomilovano 36 ubojica
Predsjednik FBiH je do sada pomilovao 36 ubojica, a bh. javnost je ponajviše ostala zgrožena kad je uslišio molbe jednog od najžešćih momaka u BiH – Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, dok se iz Ureda predsjednika FBiH pravdao kako je odluka donesena po preporuci Federalnog ministarstva pravosuđa, struka se složila kako se institut pomilovanja u BiH nastavlja zloupotrebljavati. U pravu poznat kao “akt milosti”, proteklih godina “institut pomilovanja” uglavnom su iskoristili osuđenici bliski organiziranom kriminalu i političkim krugovima. Samo prošle godine pomilovao je 96 osoba, od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja nadležnih institucija. “Time se šalje jedna jasna, nedvosmislena poruka javnosti, građanima, a to je da riba smrdi od glave. To se demonstrira pomilovanjem zločinaca”, zaključio je Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava.