Budimir pomilovao 35 ubojica, bez suglasnosti pravosuđa

Živko Budimir, nezakonito imenovani predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, prošle godine potpisao je odluke o pomilovanju 96 osuđenika, među kojima je čak 85 pomilovanja koja nisu dobila suglasnost prvostupanjskih sudova i Federalnog ministarstva pravde, saznaje “Dnevni avaz”!

Osuđenici za najteža krivična djela, među kojima su i ubojicce i silovatelji, oslobođeni su neizdržanog dijela zatvorske kazne, nekima je zatvorska kazna zamijenjena uvjetnom, a nekima presuda izbrisana iako su se pravosudni organi izjasnili protiv toga.

Budimira su o tome pitali i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH još 22. svibnja, ali se on na sjednici uopće nije pojavio. No, kako je za “Avaz” potvrdio Nasir Beganović, zastupnik SBB BiH, Klub zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu istrajat će na dobivanju pojašnjenja o izvještaju o pomilovanjima te na parlamentarnoj raspravi o svim nejasnoćama, bez obzira na to bio Budimir predsjednik FBiH ili ne.

– Izvještaj je pun nedostataka i Budimir će morati objasniti zašto su davana pomilovanja uprkos negativnim mišljenjima pravosudnih institucija. Pomilovano je čak 36 osuđenih zbog ubojstva te veliki broj onih za najteža krivična djela, poput silovanja. A znamo da se silovanje može napraviti samo s umišljajem – ističe Beganović.

On kaže da ovakvi postupci otvaraju pitanje rješavanja problematike kompletnog krivičnog zakonodavstva.

– Nakon uvida u ovakve slučajeve te analize stope kriminaliteta i broja krivičnih djela nameće se zaključak da bi što prije trebalo održati tematsku sjednicu Parlamenta o ukupnoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, na čemu će Klub zastupnika SBB BiH u Zastupničkom domu i insistirati – kategoričan je Beganović.

Osim 35 ubojica, Budimir je pomilovao petoricu napadača na policajce, deset razbojnika, pet osoba koje su počinile tešku krađu, devetoricu koji su teško ugrozili sigurnost javnog prometa, po jednog otimača i piromana te jednu osobu koja je prouzrokovala smrt iz nehata.

Na slobodu su puštena i četvorica šumokradica, po jedan silovatelj i nasilnik, dvojica prevaranata te petorica osuđenika za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga!