BUDIMIR NE SMIJE NA GAZDA JERKU: Seljaci će blokirati Federaciju

SARAJEVO – Zbog ignoriranja naših argumentiranih zahtjeva za smjenu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića, prisiljeni smo tražiti pravdu blokadom graničnih prijelaza i puteva na području FBiH – kazao je danas u Sarajevu predsjednik Udruženja mljekara FBiH i jedan od članova Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH Mehmed Nikšić.

 
Naglasio je da su, nakon što se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir proglasio nenadležnim za smjenu Ivankovića Lijanovića, potrošili sve institucionalne mehanizme, te da je blokada Federacije, koju planiraju polovinom veljače, jedino što im je preostalo.
Nikšić je ponovio da Ivankoviću Lijanoviću zamjeraju nenamjensko i nelegalno trošenje proračunskih sredstava, nepoštivanje zakona o poljoprivredi i a o podrškama, nepoštivanje zaključaka Federalne vlade i Parlamenta, donesenih radi sprječavanja kriminalnih radnji, te plansko uništavanje domaće proizvodnje u korist uvozničkih lobija, prenosi Fena.
On je kazao da za sve navedeno ima neoborive dokaze.
– Koordinacija ima spreman svoj prijedlog programa poljoprivrednih poticaja za 2013., koji će objaviti nakon odlaska ministra Ivankovića Lijanovića s funkcije, a sigurni smo da će otići do 17. celjače, jer tada ističe rok za usvajanje programa poticaja za 2013., istaknuo je Nikšić.
Najavio je i krivičnu prijavu protiv federalnog ministra poljoprivrede, kojom poljoprivrednici namjeravaju dokazati svoje tvrdnje i spriječiti nastavak pljačke.
Komentirajući tužbu za verbalni i fizički napad koju je protiv njega najavio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, Nikšić je kazao da fizičkog napada nije bilo, te da preuzima odgovornost za sve što se dogodilo na prosvjedima 14. siječnja pred Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu.
Potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH i član Koordinacije Slavko Martinović negirao je navode da je njihov cilj postavljanje Dragana Čovića na funkciju federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rekavši da oni nemaju političku opciju koju preferiraju.
– Ovom prilikom želim demantirati priopćenje koje je jučer poslano iz ureda predsjednika FBiH, a u kojem je navedeno da sam protiv smjene ministra Ivankovića Lijanovića, što je moguće provjeriti jer postoji tonski snimak jučerašnjeg sastanka, rekao je Martinović.

bitno.ba