Published On: Čet, pro 20th, 2012

''Budimir je van svake sumnje dokazao da nije dostojan obavljanja funkcije na kojoj se nalazi''

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ponovo je stavio osobne i stranačke interese ispred interesa građana i ispred obaveze poštivanja Ustava Federacije BiH, ocijenio je u izjavi Feni federalni premijer Nermin Nikšić, komentirajući današnju odluku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da ne prihvati zahtjev za smjenu osam ministara u Vladi Federacije BiH.
– Ovim potezom Budimir, grubom zloupotrebom položaja, gazi jasno iskazan stav parlamentarne većine, ponižavajući tako volju naroda i građana iskazanu na izborima. Budimir se očitim kršenjem Ustava odlučio za blokadu i opstrukciju izvršne i zakonodavne vlasti, bez obzira na posljedice koje to može izazvati, smatra premijer Nikšić.
Premijer smatra da Budimir i njegovi “političko-financijski mentori” moraju preuzeti odgovornost za situaciju koja zbog ovakvog djelovanja može nastati.
– Nažalost, predsjednik FBiH koji se stalno krije iza Ustava i zakona ovim je potezima podržao nedolaske na sjednice Vlade, kao legitimno političko djelovanje, što je neprihvatljivo jer predstavlja pokušaj legalizacije nesavjesnog rada. Kršenje volje parlamentarne većine najgrublji je oblik nedemokratskog ponašanja i najbolja potvrda nužnosti promjena Ustava FBiH, ali i neophodnog uključivanja predstavnika međunarodne zajednice u ovaj proces, naglašava premijer Nikšić.
Pritom smatra da je priča o nekakvom čekanju rezultata sudskih postupaka pokušaj preusmjeravanja pažnje javnosti sa suštine, a to je da stranke koje ne čine parlamentarnu većinu blokiraju uspostavu vlasti u skladu s europskim, demokratskim normama.
– Predsjednik FBiH ključni je akter te blokade. Takvo ponašanje mora biti sankcionirano, kako od nadležnih institucija ove države, tako i građana protiv kojih je ovo ponašanje direktno i upereno. Ovakvim potezima, zloupotrebama i neodgovornošću Budimir je van svake sumnje dokazao da nije dostojan obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, poručio je premijer Nikšić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare