Published On: Pet, sij 3rd, 2014

Budimir dao otkaz ministru Krajini

SARAJEVO – Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, na prijedlog predsjednika Vlade FBiH, donio je danas odluku o razrješenju federalnog ministra financija Ante Krajine.

– Odluku o razrješenju ministra financija u Vladi F BiH Ante Krajine donio sam, kao što stoji u samoj odluci, temeljem ustavnih ovlasti predsjednika F BiH, a na prijedlog predsjednika Vlade F BiH – izjavio je Budimir na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Odgovoran za izvršenje proračuna

Budimir je u obrazloženju ove odluke naveo da je ministar financija Vlade F BiH, temeljem Zakona o izvršenju proračuna F BiH za 2013. odgovoran za izvršenje proračuna F BiH i kao takav najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava, naknada braniteljske populacije kojima je uskraćena isplata naknada za obiteljske invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje, a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju.

– Dana, 30. prosinca 2013. godine, kao šef izvršne vlasti F BiH, a nakon što se nije odazvao na sastanak na koji sam ga pozvao, uputio sam ministru financija Anti Krajini Urgenciju da se korisnicima prava, u spomenutim općinama, poradi novogodišnjih blagdana izvrši uplata naknada 31. prosinca 2013. do kraja radnog dana, poglavito s toga što su neprimjereno poniženi uskraćivanjem naknada za Božične blagdane – naveo je Budimir.

Ovakav postupak kažnjavanja cjelokupne populacije u tim općinama, opravdavan neprovedbom procesa revizije braniteljskih prava, ne samo da je nezakonit, dodao je Budimir, već je neprimjeren za demokratska društva i podsjeća na nekadašnje uravnilovke koje su dio prošlosti u nekim nedemokratskim društvima i vremenima za koja smo vjerovali da su odavno iza nas.

Politička odgovornost
– Napose je neprimjeren takav odnos prema populaciji koja je ugradila najveći doprinos u obrani i stvaranje države Bosne i Hercegovine, a poglavito s toga što je među onima koji su pogođeni ovakvim nezakonitim i nerazumnim postupkom i ne mali broj onih koji su početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1991. napadom na selo Ravno prvi s oružjem u rukama branili Bosnu i Hercegovinu – istakao je Budimir.

U svom obrazloženju je dodao da pored odgovornosti ministra financija u smislu provedbe Zakona o izvršenju proračuna F BiH postoji i druga razina odgovornosti, politička, napose spram narodu koji predstavlja u Vladi F BiH i čije interese treba štititi upravo u ovakvim okolnostima kada se prema hrvatskom narodu, odnosno prema jednom njegovom dijelu, pripadnicima HVO-a koji su pretežito Hrvati, primjenjuje samovolja i nezakonito osporavaju zakonska prava.

-Istovjetnu odluku o razrješenju spreman sam donijeti i za ministra branitelja u Vladi Federacije BiH, ukoliko predsjednik Vlade, u skladu sa Ustavom F BiH, uputi prijedlog o razrješenju ministra branitelja što ovakvo eklatantno kršenje zakona i Ustava F BiH zavrjeđuje – kazao je Budimir.

– I na koncu ovog obraćanja opetovano pozivam predsjednika Vlade F BiH da mi, ukoliko još uvijek stoji na stavu kako ovu Vladu treba razriješiti, uputi prijedlog o razrješenju svih ministara u Vladi F BiH kao i svoju ostavku, te da ću postupiti po prijedlozima – kazao je Budimir.

Kako je navedeno u odluci, Anti Krajini prestaje funkcija ministra financija u Vladi FBiH danom donošenje ove odluke.

– Prava i obveza Ante Krajine nakon stupanja na snagu ove odluke uredit će Vlada Federacije BiH sukladno važećim propisima Federacije BiH – naveo je Budimir dodajući da će ova odluka biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH.
Nikšić odgovara

Povodom današnje Odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izdao je priopćenje za javnost u kojem navodi kako ”Budimir nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplicira političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine”.

”Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tad odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH. Očito je kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji. Pri tome Budimir svjesno zaboravlja da je Vladi FBiH, u međuvremenu, izglasano nepovjerenje u Parlamentu FBiH, što je zaustavljeno zloupotrebom vitalnog nacionalnog interesa, u čemu je i Budimir dao svoj nesebičan doprinos blokirajući izbor sudija Ustavnog suda FBiH,”, naveo je Nikšić.

Dodatna kriza
Današnjim potezom predsjednika FBiH politička kriza u FBiH će biti dodatno usložnjena i to, naravno, ne na štetu Živka Budimira, već svih građana FBiH koji njega i njegove pokrovitelje ni najmanje ne zanimaju.

Ovo je nastavak neodgovorne politike, politike stvaranja kaosa i politike ‘što gore to bolje’ i ja ću se tome suprotstaviti na svaki mogući način.

Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate mirovina, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz proračuna FBiH, što je u stvari njegov krajnji cilj, a što se može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra financija koji je, prema Zakonu o izvršenju proračuna, jedan od potpisnika svih transfera iz Budžeta FBiH.

Očito se čekalo da, ukoliko kaos ne bude proizveden blokiranjem donošenja državnog proračuna i aranžmana s MMF-om, otpočne provedba plana B i blokiranja financijskih tokova u Federaciji BiH, navodi Nikšić.

”Siguran sam kako će i ovaj, kao i svi slični pokušaji Budimira i njegovih istomišljenika, osujetiti oni koji, poput ministra Krajine, interes Federacije i njenih građana stavljaju iznad osobnog”, navodi se u priopćenju premijera FBiH Nermina Nikšića.

dnevno.ba