Published On: Pet, lis 2nd, 2020

BUDI SE ZVIJER “Turska ponovno kreće genocidnim putem, svijet mora znati što se ovdje događa”

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Tursku da je “još jednom napredovala na genocidnom putu” i rekao da vojska Ankare izravno vodi ofenzivu azerbajdžanskih snaga protiv armenskih oko Nagorno Karabaha.

Zabilježeni su deseci ubijenih i stotine ranjenih od nedjelje u borbama koje su obnovile zabrinutost zbog stabilnosti na Južnom Kavkazu, koridoru za cjevovode koji naftu i plin prenose na svjetska tržišta, prenosi Reuters.

Predsjednici Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država pozvali su u četvrtak na hitno prekid vatre između Azerbajdžana i armenskih snaga oko Nagorno Karabaha, ali je azerbajdžanska saveznica Turska ustvrdila da tri velike sile ne bi trebale imati ulogu u mirovnim potezima.

“Situacija je puno ozbiljnija (od prethodnih sukoba 2016. godine). Bilo bi primjerenije usporediti je s onim što se dogodilo 1915. godine, kada je tijekom prvog genocida 20. stoljeća pobijeno više od 1,5 milijuna Armenaca”, rekao je Pašinjan za novine Le Figaro u intervjuu objavljenom u četvrtak navečer.

“Turska država, koja i dalje negira prošlost, ponovno kreće genocidnim putem”, ustvrdio je.

Komentari će vjerojatno izazvati Ankaru koja prihvaća da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s turskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i poriče da su ubojstva sustavno organizirana i da predstavljaju genocid.

Pašinjan, koji nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje, rekao je da je Turska poslala tisuće sirijskih plaćenika u regiju i da su turski vojni časnici izravno sudjelovali u vođenju azerbajdžanske ofenzive.

“Svijet mora biti svjestan što se ovdje događa”, rekao je.

Pašinjan je ranije izjavio i da je Armenija srušila četiri drona u provincijama u blizini glavnog grada Erevana.

Četiri drona pojavila su se u armenskom zračnom prostoru u provincijama Kotayk i Gegharkunik, a armenske snage protuzračne obrane uništile su ih, ustvrdio je Pašinjan na društvenim mrežama, prenosi Hina.