Published On: Čet, velj 20th, 2014

BSP: Prva bošnjačka stranka koja govori o utemeljenju hrvatske federalne jedinice

Odluka EU parlamenta o potrebi federalizacije BIH i osiguranja predstavničke demokracije probudila je mozgovne vijuge i kod onih koji tri pune godine sudjeluju u unitarističkom projektu Platforme, broda bez kormilara čiji je jedini cilj osigurati da jedan narod u FBiH ne konzumira predstavničku demokraciju. Nekadašnji hrvatski političari predvođeni Zvonkom Jurišićem i njegovim šurom danas uklopljeni u velikobošnjačku Zlatkovu arku koja nikako da dopluta do Neuma predlažu rješenje – formiranje dviju veležupanija u FBIH od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom. Time bi kažu bilo rješeno i pitanje Sejdić Fincija jer bi jedna županija bila jedna izborna jedinica. No budući da je Zlatko Lagumdžija kazao kako je Bošnjacima neprihvatljivo da Hrvati u FBIH sami biraju svoje predstavnike nije jasno zašto ova mlada bošnjačka partija još uvijek sjedi u vladajućoj koaliciji. U svakom slučaju pozitivan je pomak i da jedna bošnjačka stranka konačno prizna postojanje diskriminacije nad Hrvatima u FBIH.

BSP u svom proglasu tvrdi da je postojeći izborni zakon koji omogućuje preglasavanje nad Hrvatima u FBIH izglasao HDZBIH. HDZBIH izglasao je mnoštvo glupih zakona no bošnjački pravaši morali bi znati što su to Berijevi amandmani i tko je taj koji je bez ratifikacije u Parlamentu FBIH nametnuo izborni zakon Federacije.

Pogotovo bi to morali znati oni koji se smatraju “pravašima”.

BSP je jedina pravaška stranka u Bošnjaka. Hrvati u BIH također imaju pravašku stranku HSP Ante Starčević koja je bliska HSP-u Ruže Tomašić u RH. Tomašićka se pak istakla u EU parlamentu oko zagovaranja hrvatskog pitanja u BIH. Njena ograda od Jurišića također je ostala primjećena u javnosti.

Stanko Primorac Ćane, nakon Jurišićevog obraćanja javnosti, dodao je da do ničeg ovog ne bi došlo da su ljudi malo  više jeli ribu.

Čamber Vjekoslav Max želio je ovaj put ostati anoniman. On naime nije više član BSP-a, nije ni Budimirov a tvrdi i da nema ništa sa Mesnom Industrijom Lijanovići. Osim toga žurio je danas kod stiliste.

poskok.info